—>

Pavarësisht nëse janë fetarë ose jo, shumë njerëz përjetojnë përvoja që mund të konsiderohen shpirtërore gjatë momenteve të jetës së tyre, kur ato janë të përhapura nga një ndjenjë e fortë e ndjenjës, pushimit ose shoqërimit me botën, transmeton KosovaPress.

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar se ku ndodhen këto momente supernormale në trurin e njeriut – ata kanë zbuluar rajonin e trurit që duket se është përfshirë në përvoja që shkojnë përtej kushteve normale njerëzore.

Një grup shkencëtarësh ka kryer një studim që synon zbulimin e mekanizmave neurologjike të përfshira në përvoja shpirtërore.

Neuroshkencëtari Marc Potenza, një nga studiuesit në Universitetin e Yale, thotë se përvojat shpirtërore janë gjendje e fuqishme që mund të kenë efekte të rëndësishme në jetën njerëzore.

“Kuptimi i bazës nervore të përvojave shpirtërore mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë rolin e tyre në rezistencën dhe rimëkëmbjen nga çrregullimet mendore dhe problematike”, tha ai.

Gjatë hulumtimit, shkencëtarët intervistuan 27 të rinj të shëndetshëm, të cilët i ndihmuan të krijonin një “shtypje piktore” të personalizuar, ku kujtonin episodet shpirtërore të së kaluarës, domethënë situatave kur ndjenin një lidhje të fortë me një forcë më të lartë ose shpirtërore.

“Gjendjet shpirtërore ju lidhin me diçka më të madhe se ju, me një forcë të fuqishme që mund të ndihet si energji, fuqi më e lartë, hyjni, figurë e mbinatyrshme ose vetëdije”, pohon Potenza.

Një javë më vonë, secili prej të anketuarve iu nënshtrua një rezonance funksionale magnetike të trurit – ata u gjurmuan nga aktiviteti neurologjik duke dëgjuar një zë neutrale femër duke lexuar përvojat e tyre shpirtërore.

Ajo donte të arrinte që subjektet të kujtonin momentet në të cilat përjetonin përvoja mbinatyrore dhe në të njëjtën kohë u monitorua aktiviteti i tyre i trurit për të zbuluar se si ana shpirtërore manifestohet në mënyrë njohëse.

“Njerëzit nga kultura të ndryshme dhe periudha kohore kanë pohuar, se kanë përjetuar përvoja shpirtërore dhe një ndjenjë shoqëruese të unitetit që shkon përtej kushteve të zakonshme. Megjithatë, mekanizmat neurologjike të përvojave shpirtërore nuk janë shumë të njohura”, thuhet në hulumtim.

Rezultatet treguan se në përkujtimin e përvojave shpirtërore, aktiviteti në lobin e majtë të poshtëm ulet, i cili përfshihet në vetëdijen e vetes dhe të tjerëve.

Zvogëlimi i aktivitetit u zbulua gjithashtu në talamus dhe pjesën e pasme të kokës, rajonet e lidhura me trajtimin e ndjenjave dhe emocioneve.

“Rezultatet tregojnë për faktin se përvojat shpirtërore potencialisht përfshijnë përvojën e ballafaqimit me një “prani” të caktuar ose qenie që ndodhet jashtë nesh. Ky interpretim, në përputhje me një ndjenjë të fuqishme, i dorëzohet hyjnisë ose ndonjë objekti tjetër adhurimi”, thonë shkencëtarët.

Ky hulumtim ka disa kufizime, pasi rezultatet janë të bazuara në një sondazh të vetëm 27 të anketuarve, të cilët janë folës të ri të gjuhës angleze nga New Haven, Connecticut.

Nuk mund të argumentohet se përvojat e tyre shpirtërore janë tipike për të gjithë njerëzit, dhe ky fakt është referuar edhe nga një grup studiuesish, që kërkon përfshirjen e njerëzve të profileve të ndryshme në kërkimet e ardhshme.

Sidoqoftë, ky hulumtim mund të jetë një pikënisje e mirë për studimet e ardhshme të mekanizmave neurologjike të shëndetit mendor, pasi ofron njohuri të reja në mënyrën se si ndjenjat dhe shpirtërorja krijohen në tru, si dhe ndjenjat shoqëruese të qetësisë dhe lidhjes.

Duke rritur “kuptimin empirik të sjelljes së përvojave shpirtërore në tru”, ata do të jenë në gjendje të kontribuojnë në “lehtësimin e përfshirjes së spiritualitetit në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve mendore”, përfundojnë studiuesit./e.e