Drejtori i Policisë së Shtetit, Ardi Veliu doli ditën e sotme për të thënë se ishte zbuluar një celulë terroriste, të cilët në 2018 kishin pasur si qëllim të kryenin akt terr orist ndaj muhaxhedinëve.

Një emër i rëndësishëm, për të cilin foli Ardi Veliu është edhe Abdulselam Turgut, i njohur për autoritet shqiptare, pasi në 2011 është arr estuar në Rinas. Arrestimi në Rinas u bë për llogari të drejtësisë gjermane, pasi aku zohej se kishte tra fikuar një sasi prej 1 tonësh he roinë në vitin 2009.

Shtetasi turk, Abdulselam Turgut, ishte në kërkim në atë kohë edhe nga pesë shtete të Europës.

Pas arres timit të shtetasit turk, prokuroria kishte paraqitur kërkesën në gjykatë për miratimin e arr estit ndaj Abdulselam Turgutit dhe caktimin e masës se përkohshme të siguriisë “Arrest ne bu rg” me afat 40 dite për efekt të ekstradimit të tij drejt shtetit gjerman.

Por, në një vendim të Gjykatës së Apelit të kryesuar nga Gjin Gjoni, u vendos që shtetasi turk të lihet në “arr est shtëpie”, duke e detyruar që të qëndrojë në një banesë të marrë me qira nga ai në një pallat tek Kthesa e Kamzës.

Pas pak ditësh nga vendimi i Gjykatës së Apelit, është urdhëruar thirrja e Abdulselam Turgutit në Prokurorinë e Tiranës për të vazhduar me procedurat e ekstradimit për në Gjermani, por që shtetasi turk nuk është gjetur më në adresën që kishte gjykata.

Abdulselam Turguti përfitoi nga ky vendim i Gjykatës së Apelit, me kryesues Gjin Gjonin, për t’u arratisur nga Shqipëria me identitet tjetër.

Edhe pse Prokuroria kishte bërë rekurs në Gjykatën e Lartë për vendimin e Gjykatës së Apelit, kjo e fundit në vitin 2012, në një vendim me Gani Dizdarin kryesues, dhe katër anëtarë Arjana Fullani, Aleksandër Muskaj, Edmond Islamaj, Shkëlzen Selimi, gjykuan se masa “ar rest shtëpie” për turkun dhënë në 2011 nga Gjykata e Apelit kishte qenë i ligjshëm.

(Kliko këtu për të lexuar vendimin e Gjykatës së Lartë për konfirmimin e vendimit të Apelit)

LIDHJET E ABDULSELAM TURGUT ME TRA FIKUN E DR OGËS NË SHQIPËRI

Për Abdulselam Turgut mediat turke kanë pasur raportime të shumta, duke e lidhur edhe me tra fikun e dr ogës në vendin tonë.

Mediat turke kanë raportuar se Abdulselam Turgut ka pasur marrëveshje me disa shtetas shqiptarë, për traf ikimin e ngarkesës së dro gës nëpërmjet Shqipërisë në Europën Perëndimore.

Një ndër personat që Abdulselam Turgut ka bashkëpunuar në aktivitetin e trafikut të dro gës, ka qenë edhe Hekuran Hoxha, i arre stuar në shkurt të këtij viti, në kuadër të operacionit “Vol-Vo 4”.

Hoxha ak uzohet se ngriti laboratorin e dro gës në Has, i shka tërruar nga autoritetet gjatë god itjes se grupit “Avdylaj”.

Sipas prokurorisë, Hekuran Hoxha kishte organizuar futjen në Shqipëri nga Kosova të 161 pakove me her oinë.

Sasia e dro gës, ishte fshehur në një shtëpi, në fshatin e Hasit në Kukës, dhe prej këndej po planifikohej të transportohej në Durrës, ku ishte siguruar një ambient për përpunimin e saj. Prej këndej, sasia e dr ogës do tr afikohej në Itali.