Kur nikotina fillon të largohet nga trupi pas pirjes së duhanit, njerëzit përjetojnë efekte fizike dhe psikologjike të tërheqjes ndaj saj.

Nikotina është substanca problematike e gjetur në produktet e duhanit, të tilla si cigare dhe puro. Është një substancë që mund të ndikojë në funksionimin e trurit të një personi.

Pasi që trupi të përshtatet me marrjen e rregullt të nikotinës, njerëzit e kanë të vështirë të shmangin duhanin për shkak të simptomave të pakëndshme të tërheqjes ndaj nikotinës, transmeton Indeksonline.

Simptomat e tërheqjes zakonisht arrijnë kulmin pas 1-3 ditëve dhe pastaj ulen gjatë një periudhe prej 3-4 javësh. Pas kësaj kohe, trupi ka dëbuar shumicën e nikotinës dhe efektet e tërheqjes janë kryesisht psikologjike.

Kuptimi i simptomave të tërheqjes ndaj nikotinës mund t’i ndihmojë njerëzit që të menaxhojnë ndërkohë që lënë duhanin.

Largimi i nikotinës mund të jetë i vështirë, sepse varësia është si fizike ashtu edhe psikologjike.

Terapia zëvendësuese e nikotinës (NRT) është ajo ku një person ndalon përdorimin e duhanit dhe përdor një nga substancat e mëposhtme që përmbajnë sasi më të vogël të nikotinës në vend të kësaj:
çamçakëz
fasha të lëkurës
inhalatorë
tableta
prej për hundë ose gojë.