Si është e mundur që Toka zhvilloi një atmosferë që bëri të mundur zhvillimin e jetës?

Një studim i botuar në revistën Nature Geoscience lidh origjinën e atmosferës së pasur me azot të Tokës me të njëjtat forca tektonike që drejtojnë ndërtimin e malit dhe vullkanizmin në planetin tonë. Shkon në njëfarë mënyre për të shpjeguar pse, krahasuar me planetet më të afërt, Venus dhe Marsin, ajri i Tokës është më i pasur me azot.

Kimia e ajrit që thithim është, të paktën pjesërisht, rezultat i fotosintezës prej miliarda vjetësh. Jeta e bimëve ka shndërruar botën tonë nga një planet i mbuluar në një atmosferë të pasur me dioksid karboni, në një me oksigjen të rëndësishëm. Rreth një e pesta e ajrit është e përbërë nga oksigjeni, dhe pothuajse e gjithë pjesa tjetër është azot. Por origjina e përmbajtjes relativisht të lartë të azotit në ajrin e Tokës kanë qenë mister.

Gjeoshkencëtarët Sami Mikhail dhe Dimitri Sverjensky nga Instituti Carnegie në Uashington kanë llogaritur se çfarë pritet të bëjë azoti kur ciklohet nëpër shkëmbinjtë e Tokës së thellë nga cikli i ndezur i tektonikës së pllakave. Vullkanet aktive jo vetëm që bëjnë krijojnë shkëmb vullkanik dhe hiri të mbinxehur pasi shpërthejnë shkëmbin e shkrirë në ajër, ato gjithashtu lëshojnë sasi të mëdha gazi nga thellësitë e Tokës. Shpërthimet më të fundit në Islandë, për shembull, janë vërejtur për sasitë e tymrave të squfurit që ata kanë emetuar.

Krahas squfurit, avullit dhe dioksidit të karbonit, vullkanet pranë kufijve aktivë të pllakës tektonike pompojnë sasi të mëdha të azotit në ajër. Mikhail dhe Sverjensky e shpjegojnë këtë përmes kimisë së asaj që vazhdon nën ato rrënjë vullkanike.

Azoti i thellë në koren e Tokës do të ketë tendencë të formojë jone amoniumi (NH4 +) të cilat futen lehtësisht në minerale të forta silikati. Mineralet silikate janë ndër llojet më të bollshme të mineraleve në koren e Tokës. Kjo supozohet se ndodh në pjesën më të madhe të azotit në Tokë dhe pothuajse të gjithë azotit në Venus dhe Mars.

Studimi sugjeron që azoti filloi së pari në atmosferë më shumë se tre miliardë vjet ose më parë, dhe nënkupton se tektonika e pllakave ishte tashmë aktive në Tokë në atë kohë. Kjo përputhet me vlerësime të tjera për sa kohë Toka ka qenë një planet aktiv, dhe bie në kundërshtim të mprehtë me pamjen gjeologjikisht të ndenjur që kemi të Marsit dhe Venusit.

Rezultatet ofrojnë njohuri të reja mbi parakushtet që udhëheqin karakterin e mundshëm të planetëve që mbajnë jetën rreth yjeve të largët, diku tjetër në univers.