A Red Squirrel, sitting on a branch. Taken in Scotland, UK

Një studim gjithëpërfshirës i botuar nga The Mammal Society and Natural England zbuloi se të paktën një në pesë nga speciet gjitare të Britanisë përballen me një kërcënim të rëndë zhdukjeje.

Kjo përmbledhje analizoi 20 vjet informacion mbi popullsinë për 58 nga gjitarët tokësorë të Britanisë.

“Raporti nxjerr në pah një kërkesë urgjente për më shumë kërkime për të vlerësuar dendësinë e popullatës në habitatet kryesore sepse aktualisht, nivelet e pasigurisë janë në mënyrë të papranueshme të larta,” thotë Fiona Mathews, një biologjike e mjedisit dhe bashkëautor në studim në një deklaratë.

Praktikat e bujqësisë, rritja e urbanizimit dhe futja e specieve pushtuese janë disa nga elementët përgjegjës.

Ndërsa u përdorën “të dhënat më të mira të disponueshme”, ato nganjëherë ishin të pamjaftueshme për të nxjerrë përfundime sipas Nathalie Pettorelli nga Shoqata Zoological e Londrës tregon The Guardian.

Sipas The Independent, studiuesit kërkuan domosdoshmërinë e mbledhjes së më shumë të dhënave për të vlerësuar më mirë speciet në rrezik. “Unë mendoj se kjo na siguron një shtresë fillestare për të ecur përpara në punën që të bëjmë në përpjekjen për të ruajtur speciet në vend, kur është e nevojshme,” thotë John Gurnell, një ekolog në Universitetin Queen Mary të Londrës dhe bashkëautor i studimit.

“Duhet të kesh hapësirë ​​që të ekzistojë natyra e palëkundur,” thotë Darren Tansley nga Besimi i Jetës së egër Essex i cili nuk ishte i përfshirë në studim për The Independent.

Ai thotë se konservimi duhet të përfshihet në zhvillimin e infrastrukturës. Sipas The Guardian, Mathews thotë se konservimi nuk mund të kufizohet në zonat e mbrojtura, por duhet të shtrihet në kufijtë, të tilla si gardhe ku gjenden shpesh gjitarë të egër.

Që nga sondazhi i fundit në 1995, numri i gjitarëve të caktuar që ishin të rrezikuar, të tilla si badgers dhe polecats, janë rritur, duke treguar se përpjekjet e ruajtjes kanë qenë të frytshme.