Ministrat e Jashtëm të Maqedonisë dhe Greqisë, Nikola Dimitrov dhe Nikos Katzias, pritet të nënshkruajnë gjatë fundjavës, marrëveshjen për ndryshimin e emrit për Republikën e Maqedonisë.

Republika Veriore e Maqedonisë është emri për të cilin janë dakorduar të dy kryeministrat.

Në takimin që do të zhvillohet diku në Prespë, do të marrin pjesë gjithashtu kryeministrat Zoran Zaev dhe Alexis Tsipras.

Ende e pabotuar, kjo marrëveshje tashmë ka shkaktuar reaksione të shumta lidhur me pranimin e pothuajse të gjitha kushteve të vendosura nga pala greke.

Presidenti Ivanov pasi e shqyrtoi, marrëveshjen e cilësoi si personale të Zaevit e Dimitrovit dhe tha se me të shlyhet kontinuiteti kushtetues, historia dhe sovraniteti shtetëror i Maqedonisë. Ivanov tha se nuk do ta firmos të njëjtën dhe asnjëherë nuk do të zmbrapset nga ky qëndrim pavarësisht presioneve.

Ivanov tha se anëtarësimi i vendit në NATO dhe BE nuk mund të jetë alibi për një marrëveshje të dëmshme. Në linjë të njëjtë ishte edhe lideri i opozitës, Hristijan Mickoski.

Për Mickoskin është e papranueshme kjo marrëveshje kapitullimi, çmimin e së cilës qytetarët do ta paguajnë me dinjitetin dhe nderin e tyre.

Ai paralajmëroi se do të prononcohet sërish pasi ta shqyrtojë marrëveshjen në parti dhe të konsultohet ndër tjerash edhe me Kishën Ortodokse Maqedonase dhe Akademinë e Shkencave të Maqedonisë.

Dje disa media greke publikuan marrëveshjen prej 19 faqesh në gjuhën angleze, edhe pse ishin pajtuar që këtë do ta bënin pas miratimit të dokumentit nga të dy qeveritë.

Kryeministri grek Aleksis Tsipras, marrëveshjen e arritur me Maqedoninë ua ka dërguar tashmë partive politike greke, ndërsa të premten do ta dërgojë në Kuvendin e Greqisë.

Nga Qeveria maqedonase informojnë se nesër në seancën qeveritare do të deklasifikohet marrëveshja, për të cilën do të informohet edhe opinioni.