Të jesh njerëzor është të kesh keqardhje. Gjithmonë do të ketë gjëra që dëshirojmë të mos i kishim bërë, ngjarje që dëshirojmë t’i zhbëjmë, fjalë që dëshirojmë t’i thoshim pak më shpesh.

Por si mund të shkojmë për t’i kthyer ato keqardhje në diçka pozitive dhe produktive? Nëse nuk mund të kthehemi pas në kohë, çfarë mund të bëjmë për t’i shpëtuar vorbullës së keqardhjes dhe trishtimit?

Robin Kowalski i Universitetit Clemson dhe Annie McCord pyesnin të njëjtën gjë. Në një studim të kohëve të fundit – i pari i këtij lloji – McCord dhe Koëalski anketuan qindra njerëz për këshillat që ata do t’i jepnin vetes. Ajo që mësuan është se nëse thjesht ndjekim këshillat që do t’i jepnim vetë të kaluarës, do të jemi më afër vetes sonë ideale.

Duket se shumë nga keqardhjet tona, ose të paktën dëshirat tona për veten tonë më të rinj, mund të gjurmohen në ngjarjet kryesore të jetës. Në mesin e pjesëmarrësve të studimit, një numër i madh (më shumë se 82 përqind) thanë se këshillat që do të jepnin për të rinjtë e tyre u ndikuan nga një ngjarje kryesore në jetën e tyre. Ngjarjet thelbësore binin në kategori si marrëdhëniet, arsimi, vetja, drejtimi dhe qëllimet, dhe paratë dhe investimet.

Shkruani një listë të këshillave që do t’i jepnit vetë të kaluarës suaj dhe shënoni se nga vjen ajo këshilla. Pastaj, shkoni përpara dhe ndiqni atë këshillë. Sipas shkencës, ju ndoshta do të jeni më të lumtur për të.