Nga Mero Baze/

Lidhja Demokratike e Kosovës partia më e vjetër në Kosovë, po zhvilloon një garë të dytë, pas zgjedhjes pa garë të kryetarit të partisë, atë për kandidatin për kryeministër. Edhe pse në dukje ngjan si një veprim demokratik, në të vërtet është një deformim I demokracisë dhe tregues I fort I mungesës së saj, që në të vërtet nuk i sjell asgjë të mirë.

Gara reale për një parti është gara ku zgjidhet Kryetari I partisë. Lidhja Demokratike e Kosovës e zgjodhi Isa Mustafën me duartrokitje, pra pa garë.

Nuk e vë në dyshim legjitimitetin e tij, dhe mund ta kisha votuar po të isha anëtar, por nëse në krye të partisë është dikush që e votojnë me duartrokitje, nuk e di pse ai nuk është kandidat për kryeministër.

Për më tepër Isa Mustafa ka qenë kryeministër dhe kryetar bashkie, pas një përvoje të gjatë si ish ministër financash në qeverinë në egzil.

Arsyetimet shëndetësore nëse vlejnë për kryeministër duhet të vlejnë dhe për kryetar partie.

Pra nëse ai ka probleme shëndetësore nuk është mirë të jetë as kryetar partie. Fakti që ai “sakrifikon” për të mbajtur kreun e partisë pa garë, e bën qesharake këtë garën e re, ku përlahen Vjosa Osmani me Abdulla Hotin e Lutfi Hazirin, të cilët dhe nëse fitojnë në parti, nuk bëhen dot kurrë kryeministra, pasi do të duhet të bëjnë pazar me partitë e koalicionit.

Kjo situatë është anormale dhe është një shfaqje fallco e cila më shumë e dëmton LDK dhe ndasitë brenda saj, se sa forcon figurën e një kandidati për kryeministër.

Gara reale duhet për të zgjedhur lideirn e partisë dhe ai duhet të përfaqësojë partinë në betejë. Kjo teoria që dikush të mbaj celsat e kullës e dikush duhet të ruaj kashtën, është shprehje e mungesës së përfaqësimit real politik në parti, që do ta dëmtoj fatekqësisht LDK në vend se ta ndihmojë atë.

Në javën e parë të tetorit kur votuesit të zgjedhin kush do ti qeverisë, e kanë të qartë kur votojnë për Albin Kurtin, Ramush Hardinaj apo Kadri Veselin, po kur të votojnë për LDK, kanë parasysh se Isa Mustafa do tu gjej dikë ti qeverisë.

Kjo është një shenjë se sa vështirë e ka LDK të ndryshoj dhe ti hap rrugë një brezi të ri politikanësh që mund ta ringrejnë atë.

Gara brenda LDK është më shumë një garë që tenton të fsheh pafuqinë e saj për tu demokratizuar. Dhe kur defekte të tilla të forta, tentojnë të pudrosen me gara fallco, thjesht përsosen defektet, jo lidershipi. (Tema)