Që prej pasdites së djeshme, të gjitha strukturat e shtetit kanë kaluar në gjendje gatishmërie për të t’ju gjendur pranë familjeve banesat e të cilëve u dëmtuan si pasojë e lëkundjeve të tërmetit. Tashmë vëmendja është fokusuar në strehimin e tyre deri në riparimin e dëmeve në banesa për ti bërë sërish ato të banueshme.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, së bashku me deputetët Fatmir Xhafaj dhe Sadi Vorpsi mblodhën Shtabin e Emergjencave në Bashkinë Vorë, ku pas njohjes me situatën vizituan disa prej familjeve, ku dëmet në banesa janë të mëdha dhe ku nisi procesi i hartimit të akt konstatimeve përmes të cilave do të bëhet e mundur vlerësimi i dëmeve.

Fatmirësisht nga kjo ngjarje nuk pati viktima ndërsa ministrja Balluku garantoi se do të merren të gjitha masat për strehimin e banorëve në nevojë. Për familjet të cilat nuk pranuan të evakuoheshin do të bëhet e mundur sistemimi i tyre në çadra afër banesës së tyre por pa rrezikuar ndërsa për familjet e tjera është ngritur qendra e strehimit.

Gjatë bisedës me anëtareve të familjeve të prekur nga tërmeti, Balluku tha se e rëndësishme është fakti që nuk pati probleme për asnjë sa i takon shëndetit ndërsa siguroi se do të nis menjëherë puna për riparimin e dëmeve ku prioritet do të jenë familjet që ndodhen më në vështirësi.

“Disa nga shtëpitë ne i kemi prioritet. Kështu që do nisni punën për të bërë aktin e konstatimit dhe më pas dhe vlerësimin. E kemi shumë të rëndësishme që të bëhen që të dyja që dhe ne të nisim nga puna. Bëhet akti i konstatimit, vlerësojmë sigurinë e ndërtesës dhe më pas dhe vlerësimin që ne të nisim nga puna për ta rikuperuar”, theksoi ministrja Balluku.

Në fshatin Dedej, banesa e Petrit Dedej ka pësuar dëme të shumta në gjendje të pabanueshme ishte edhe banesa e familjes së Selim Dedej, ku dy të moshuarit bashkë me nipërit e tyre janë në qiell të hapur pasi banesa e tyre është thuajse plotësisht e shkatërruar.

Ministrja Balluku tha se të dyja familjet do të sistemohen menjëherë si dhe do të merren masa për sigurimin e tyre me ushqim dhe gjithçka tjetër që ata kanë nevojë. “Ne kemi ardhur këtu me inxhinierët. Do vlerësojmë një herë si është situata këtu, unë nuk do desha që ju të rrini këtu do marrim ne masa për ushqime dhe gjithçka tjetër dhe ne do fillojmë të ndërtojmë shtëpinë. Do ta ndërtojmë të gjithën”, garantoi ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë.