Jeta në kryeqytet është aq sa e pëlqyer, shpesh edhe ‘e mundimshme’, veçanërisht për shkak të çmimeve ‘të kripura’.

Përveç kësaj, ashtu sikurse kryeqyteti është vendi i ‘mundësive të mëdha’, këto mundësi shoqërohen me ‘rrëmujë’ dhe ‘zhurmë’. Pas njëfarë kohe, këto të fundit mund të bëhen të papërballueshme.

‘Kryeqytetasit’, mesa duket, janë ata që brenda për brenda Kosovës ‘lëvizin’ më shumë. Sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës, në vitin 2018, këta të fundit mbajnë numrin e parë në listën e qyteteve me shkallën më të lartë të migrimit kombëtar.

Gjithsej, në vitin 2018 janë larguar 1 mijë e 203 banorë nga Prishtina drejt qyteteve të tjera të Kosovës. Por, a është ky tregues aq domethënës, duke marrë në konsideratë se në Prishtinë jetojnë më shumë se 212 mijë banorë?

Nëse e krahasojmë me Prizrenin, i cili është qyteti i dytë më i populluar në Kosovë pas Prishtinës, atëherë kuptojmë se shumë popullim, jo domosdoshmërisht do të thotë shumë migrim kombëtar.

Nëse Prishtina është e populluar nga 212 mijë e 199 banorë, Prizreni diferencohet me 21 mijë e 385 banorë më pak.

Por, sipas ASK, nga 190 mijë e 814 banorë që ka Prizreni, vetëm 394 prej tyre kanë lëvizur në qytete të tjera të Kosovës përgjatë vitit 2018. Nëse do të gjykonim nga paralelizmi me Prizrenin, atëherë banorët e Prishtinës, ‘i largohen’ kryeqytetit, ose të paktën tentojnë ta bëjnë.

Kjo pasi edhe pse nga kryeqyteti i Kosovës janë larguar 1 mijë e 203 banorë në vitin 2018, 2 mijë e 239 i janë rikthyer jetës dhe mundësive të Prishtinës. Mesa duket, ‘sindroma’ e kryeqytetit qenka përndjekëse!

Por, nga ana tjetër, ‘Prishtinalitë’ nuk renditen të parët përsa i përket emigrimit ndërkombëtar. Sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës, në vitin 2018, Prishtina është e 11-ta në listën e qyteteve me numrin më të lartë të emigrimit ndërkombëtar. Kjo listë, kryesohet nga Gjilani, Suhareka, Malisheva, etj.