Nuk është tashmë sekret që ajri i ndotur është seriozisht i dëmshëm për trurin dhe trupin tonë.Një pasuri e provave shkencore tregon se personat që jetojnë në qytete, të ekspozuar ndaj niveleve të larta të ndotjes së ajrit gjatë gjithë jetës, kanë rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe madje edhe probleme të shëndetit mendor.

Por tani, kërkimet e reja zbulojnë se përveçse na sëmurin, toksinat duhet të fajësohen edhe për shkaktimin e shtimit të peshës.

Hulumtuesit nga Universiteti i Kalifornisë ndoqën më shumë se 2300 fëmijë amerikanë që nga fëmijëria e hershme dhe zbuluan se, në moshën dhjetë vjeçare, të rinjtë e ekspozuar ndaj sasisë më të lartë të ndotjes së ajrit kishin mesatarisht më shumë se 1 kilogramë sesa fëmijët që merrnin ajër të pastër.

Si shpjegohet kjo?

Shkencëtarët besojnë se frymëmarrja në grimcat irrituese – duke filluar nga tymi i trafikut për të arritur deri në tymin e cigares – shkakton një përkeqësim të reaksioneve inflamatore në trup.

Së pari, ndotësit irritojnë mushkëritë, duke vendosur një reagim stresi që përfshin lirimin e hormoneve. Kjo zvogëlon aftësinë e trupit për të thithur energji (ose glukozë) nga ushqimi, duke lënë nivelet e sheqerit në gjak të pakontrolluara.

Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të paqëndrueshme, luhatjet në oreks rriten, duke na i shtuar gjasat që të konsumojmë ushqim më shpesh.