Sekretari i përgjithshëm i Partisë Socialiste, Taulant Balla, ka publikuar qëndrimin të CDU-CSU pas refuzimit të hapjes së negociatave mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, pasi Macron tha se BE duhet të reformohet dhe më pas të zgjerohet.

Kreu i grupit parlamentar në PS shpreh mirënjohjen për qëndrimin e koalicionit CDU-CSU, i cili motivon Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut që të vijojnë me reformat.

“Mirënjohës CDU-CSU për vëmendjen e veçantë në Ballkanin Perëndimor. Jam plotësisht dakord me @JoWadephul & #ChristianSchmidt se të dy vendet duhet të vazhdojnë rrugën e reformave drejt europës. Vendimi #Bundestag është rruga e axhendës së reformës”-shkruan Balla në “twitter”.

Qëndrimi i CDU-CSU:

“Rruga për në BE mbetet e hapur për Shqipërinë dhe Maqedoninë veriore. Të dy vendet duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reforma.

Nënkryetari i grupit parlamentar të CDU / CSU Johann Wadephul dhe relatori përgjegjës Christian Schmidt shpjegojnë:

Wadephul: “Unë u bëj thirrje të dy vendeve që ta marrin votën negative të Këshillit Evropian, si një nxitje për të vazhduar të gjitha përpjekjet e reformës.

Nëse të dy vendet mbeten në këtë kurs, Parisi nuk do të jetë në gjendje të ndalojë negociatat e pranimit për herë të dytë.

Bundestag është në ndjekje të axhendës. Gjermania qëndron e vendosur për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor “.

Schmidt: “Vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet të rishikohet në kohën e duhur. Lidhja e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian nuk duhet të bllokohet.

Ne i qëndrojmë bindjes se për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka një vend në Bashkimin Evropian nëse ato i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin fillimin e procesit të regjistrimit.

Vendet e Ballkanit Perëndimor të punojnë së bashku në deficitet e mbetura.

Nëse BE nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, fuqitë e tjera do ta bëjnë atë sferën e tyre të ndikimit. Askush nuk e dëshiron atë” ”-thuhet në qëndrimin e CDU-CSU. (TemA)