Zbulimi i 20 hënave të panjohura më parë rreth Saturnit ka ndihmuar planetin unazor të tejkalojë të gjithë të tjerët në sistemin tonë diellor, sipas Qendrës së Minor Planet të Unionit Ndërkombëtar Astronomik. Tani Saturni ka 82 hëna të njohura dhe Jupiteri ka 79 të tilla.

Hënat janë të gjitha me madhësi të ngjashme, duke u shtrirë rreth tre milje nga njëra-tjetra. Por 17 nga 20 kanë një orbitë retrograde të Saturnit, që do të thotë se ato në të vërtetë orbitojnë mbrapa nga planeti dhe hënat e tjera.

Astronomi i Institutit të Shkencave Carnegie, Scott Sheppard dhe ekipi i tij përdorën teleskopin Subaru në Hawaii për të gjetur hënat. Vitin e kaluar, Sheppard dhe ekipi i tij gjetën 12 hëna të reja rreth Jupiterit, duke përfshirë një me një orbitë retrograde.

“Duke përdorur disa nga teleskopët më të mëdhenj në botë, tani jemi duke përfunduar inventarin e hënave të vogla rreth planetëve gjigantë”, tha Sheppard.

“Ato luajnë një rol vendimtar për të na ndihmuar të përcaktojmë se si u formuan dhe evoluan planetët e sistemit tonë diellor.”