Romeo dhe Zhulieta u dashuruan me shikim të parë. Edhe filmi romantik “Titanic” tregoi magjinë e dashurisë me shikim të parë, kur Jack pa për herë të parë Rose ai u magjeps pas saj.

Mirëpo, e vërteta e dashurisë me shikim të parë nuk është diçka e jashtëzakonshme.

Por shkenca ka bërë disa zbulime për këtë gjë.

Faqja “Bright Side” ka sjellë 14 fakte që tregojnë se dashuria me shikim të parë nuk ekziston.

 1. Dashuria në shikim të parë bazohet në paragjykimin tonë personal.Të gjithë kemi paragjykime të pavetëdijshme dhe për të gjykuar dikë që sapo takuam brenda disa sekondave ndikon shumë nga paragjykimet tona.Kjo është arsyeja pse ne mund të biem në ‘dashuri në shikim të parë’ me dikë që duket si stereotipi i një partneri të përsosur.

2. Hormonet tona goditen dhe zgjojnë instinktin tonë.Kur tërhiqemi nga dikush, hormonet tona, si testosteroni dhe estrogjeni, fillojnë të punojnë.Në thelb, kjo është mënyra e natyrës për të siguruar që raca njerëzore të mos shuhet.Kështu që dashuria e çastit është me të vërtetë vetëm instinkti ynë themelor.

3. Truri ynë lëshon një lloj kimikati që na bën të tërhiqemi më shumë.Pasi kemi kaluar kohën intime me partnerin, truri ynë lëshon një kimikat të quajtur dopaminë.Ajo na bën të mendojmë se përvoja jonë ishte e mahnitshme dhe na bën ta dëshirojmë më shumë partnerin.Ne mund të mendojmë se kjo po ndodh vetëm sepse jemi goditur nga dashuria.

4. Ekziston një hormon tjetër që bën që ne të fiksohemi me dikë të veçantë.Kur marrim dashuri nga dikush që dëshirojmë, nxitet serotonina.Ky kimikat na bën të ndihemi aq të mirë dhe të lumtur saqë na sjell fiksim ndaj partnerit.Meqenëse e kemi të vështirë të mendojmë për ndonjë gjë tjetër, ne priremi të mendojmë se jemi të dashuruar.

5. Një kimikat në trupin tonë na bën të shohim botën përmes syzeve me lule trëndafili.I njohur si ilaçi i dashurisë, fenetilietilina (PEA) na bën të shohim personin që ne  dashurojmë më të mirë se sa është në të vërtetë. PEA na verbon drejt realitetit dhe na bën të mendojmë se ai nuk ka asnjë lloj faji në situara të ndryshme.

6. Ne kërkojmë shpërblime.Ne kërkojmë shpërblime sepse ato na bëjnë të ndjehemi mirë.Si rezultat, ne mendojmë se gjërat e mira ndodhin sepse jemi me dikë që na tërheq.

7. Ekziston gjithashtu një hormon që na bën të ndjehemi më të lidhur.Hormoni i quajtur oksitocinë, lëshohet pasi ndajmë momente intime me dikë që e kemi qejf.Sa më shumë i ndajmë ato momente,  aq më e madhe është lidhja që ndiejmë me atë person.

8. Ndjenja është më e fortë sesa pamja fizike.’Në pamje të parë’ do të thotë 100% bazuar në atë që shohin sytë.Por e vërteta është se ne të gjithë jemi të prekur nga më shumë sesa ndjenja jonë e shikimit.Gjuha e trupit, aroma, zëri dhe theksi i dikujt gjithashtu hyjnë në lojë dhe ndikojnë në përshtypjen e  parë.

9. Kur biem në dashuri, trupat tanë lëshojnë një ‘koktej’ kompleks hormonesh.Cikli i ndërlikuar i dashurisë kërkon kohë për t’u zhvilluar.Nuk ka gjasa që ne të ndiejmë të gjithë gamën e hormoneve që fillojnë nga momenti kur i hedhim sytë dikujt për herë të parë.Por njerëzit në marrëdhënie afatgjata mund të mendojnë se kanë qenë të dashuruar nga fillimi për shkak të paragjykimit të kujtesës.Ata thjesht mendojnë se u dashuruan menjëherë, për shkak të mënyrës sesi ndjehen për njëri-tjetrin vite më vonë.

10. Dashuria në shikim të parë është thjesht epsh.Nëse jemi të shtyrë të jemi me dikë thjesht sepse na pëlqen ajo që shohim,  ndoshta është thjesht epsh.Mbi të gjitha, epshi përcaktohet si një dëshirë e fortë për dikë fizikisht dhe nuk ka rëndësi nëse ndihesh  thellësisht i lidhur me të.