Përdoruesit e Google Chrome po paralajmërohen të fshijnë programin sa më shpejt të jetë e mundur mes frikës se po mblidhen të dhëna shumë të ndjeshme. Të dhënat e telefonit thuhet se rrezikojnë të transmetohen pa e kuptuar as përdoruesit.

Forbes raporton se ky makth i fundit i privatësisë së Big Tech mund t’u japë përdoruesve një arsye për të fshirë Chrome nga telefonat e tyre.

Kjo vjen pasi Facebook po akuzohet se ka marrë të dhëna private kritike të njerëzve duke përdorur të dhënat e akselerometrit si një mjet për të identifikuar vendndodhjet dhe për të gjurmuar në heshtje përdoruesit e aplikacioneve dhe për të monitoruar aktivitetet.

Por shkrimtari i Forbes për sigurinë kibernetike, Zak Doffman paralajmëroi:

“Ndërsa Facebook po mblidhte këtë informacion për veten e tij, Chrome është i lumtur ta mbledhë atë për të tjerët – duke mundësuar në thelb një informacion falas për të gjithë kur bëhet fjalë për informacione jashtëzakonisht të ndjeshme për çdo aktivitet, çdo sjellje”, tha Doffman.

Hulumtimi, tha ai, kishte ekspozuar se si program lejon faqet e internetit të celularëve të prekin sensorët e pajisjes. Apple çaktivizon aksesin e sensorit të lëvizjes si parazgjedhje.

Por Google jo vetëm që lejon aksesin, por gjithashtu u thotë përdoruesve se ky është një cilësim “i rekomanduar” për ta mbajtur të aktivizuar, tha Doffman.