Kudo në rrjet po përflitet se mes intervistave të gjata dhe CV-ve, çdo punonjës i mundshëm që do të fillojë punë në Google, duhet të zgjidhë dy enigma. Në fakt, ato kanë një nivel mjaft të vështirë, duke gjykuar se janë të paktë ata që arrijnë t’i zgjidhin.

Nëse keni ëndërruar ndonjëherë të jeni pjesë e kësaj kompanie, mund ta testoni veten dy enigmat më poshtë:

Enigma e parë

Janë 100 të burgosur që kanë krijuar radhë për të shkuar në burg. Çdo i burgosur mban një kapele të zezë ose të bardhë. Secili i paraburgosur nuk e di se çfarë ngjyre ka kapelja, përveç ngjyrës së kapelës së atyre që janë përballë në radhë (i arrestuari i parë në radhë sigurisht që nuk mund ta shohë kapelën e asnjë të paraburgosuri tjetër dhe i arrestuari i fundit mund të shohë të gjitha përveç, natyrisht, të tijat), shkruan abcnews.al

Duke filluar nga mbrapa, një nga gardianët i kërkon çdo të paraburgosuri t’i thotë se çfarë ngjyre kapelë ka. Nëse i burgosuri përgjigjet saktë, atëherë ai lirohet dhe nuk shkon në burg. Por nëse ai përgjigjet gabim, atëherë e fut në qeli. Nëse të arrestuarit lejohen të organizojnë një projekt, si do të mund të lirojnë të paktën 99 prej tyre?

Enigma e dytë

Janë 100 të burgosur dhe secili është i mbyllur në një qeli të veçantë në izolim. Ka një “dhomë të gjallë” qendrore me një llambë. Kjo llambë fillimisht është e fikur. Asnjë i burgosur nuk mund ta shohë llambën nga qelia e tij. Çdo ditë, gardiani zgjedh rastësisht një të burgosur, i cili hyn në dhomën e ndenjjes.

Ndërsa atje, i paraburgosuri mund të prekë llambën nëse dëshiron. Gardiani i jep mundësinë të paraburgosurit të përgjigjet nëse 100 të arrestuarit kanë shkuar deri tani në sallon. Nëse i paraburgosuri zgjedh të përgjigjet dhe gabon, atëherë gardiani do të ekzekutojë të 100 të arrestuarit. Megjithatë, nëse ai jep përgjigjen e saktë, atëherë të gjithë të arrestuarit do të lirohen,shkruan abcnews.al

Kjo do të thotë se i paraburgosuri duhet të zgjedhë të përgjigjet vetëm nëse është 100% i sigurt për përgjigjen që do të japë. Gardiani u jep të burgosurve mundësinë të mblidhen një natë në oborr, për të organizuar një plan. Çfarë plani do të jetë ky, që në fund dikush të zgjedhë të përgjigjet dhe të japë përgjigjen e duhur?

Zgjidhjet e enigmave

a) I burgosuri i fundit do të bërtasë “e zezë ” nëse ka një numër tek kapele të zeza përpara tij dhe “të bardhë” nëse numri i kapeleve të zeza përpara tij është çift. I burgosuri tjetër, atëherë do të në ana e tij të numëruar numrin e kapele të zezë në frontin e tij dhe nëse ai është para se ai ishte i vetëm, por tani ai është edhe më, ose anasjelltas, atëherë ai automatikisht do të dini se çfarë ngjyre ka kapelja e tij.

I burgosuri tjetër (i 3-ti tani nga pas në rresht) do ta dijë ngjyrën e kapelës së tij në bazë të asaj që i është përgjigjur i mëparshmi dhe duke numëruar sa kapele të zeza ka ende para tij. Kështu 99 të paraburgosurit do të dinë ngjyrën e kapelës së tyre dhe do të lirohen. I arrestuari pas shpine, pra ai që thirret të përgjigjet i pari, ka 50% mundësi të lirohet, shkruan abcnews.al

b) Në fillim të burgosurit zgjedhin një drejtues. Sa herë që një person (me përjashtim të drejtuesit) hyn në dhomën e ndenjes, drita ndizet (por vetëm një herë). Nëse ai hyn në dhomën e ndenjes dhe sheh se drita tashmë është ndezur, atëherë nuk bën asgjë. Kur në një moment udhëheqësi hyn në dhomën e ndenjes, drita fiket. Kur drejtuesi e ka fikur dritën 99 herë, ai do të jetë 100% i sigurt se secili nga 100 të burgosurit ka hyrë në dhomë./