Askush nuk dëshiron që fëmija i tyre të jetë ngacmues ose i ngacmuar. Kur fëmijët janë jashtë shtëpisë, prindërit praktikisht ‘verbohen’. Programet kundër ngacmimit në shkolla mund t’u japin prindërve një paqe mendore pasi ato janë efektive në minimizimin e tij, por sidoqoftë, këto masa mund të parandalojnë gjithçka.

Për fat të mirë, nënat dhe baballarët kanë mjetet për të parandaluar që fëmijët e Ja disa nga shenjat më të zakonshme që tregojnë se fëmija juaj po ngacmohet, si dhe mënyrat se si mund të ndihmoni për ta shmangur atë.

Sendet e humbura ose të dëmtuara

Një rënie e papritur e vetëvlerësimit

Probleme me gjumin ose makthe

Shmangia e miqve dhe rretheve shoqërore

Një ndryshim i mprehtë në qëndrimin ndaj prindërve

Lëndime të pashpjegueshme

Si të parandaloni ngacmimet:

Sigurohuni që jeni duke komunikuar vazhdimisht me fëmijën tuaj. Kjo do t’ju njoftojë nëse ka ndonjë arsye për shqetësim.

Shtyjeni fëmijën tuaj të zbulojë dhe përmirësojë interesat dhe hobet. Kjo rrit besimin dhe një fëmijë i sigurt ka më pak gjasa të jetë viktimë e ngacmimit.

Bëhuni një shembull i mirë që fëmija juaj të shikojë. Fëmija juaj atëherë do të vendosë që sjelljet e padrejta janë të papranueshme.