Vaksinimi kundër Covid-19 zvogëlon në 90% rrezikun e shtrimit në spital tek personat mbi 50 vjeç dhe gjithashtu janë efektive kundër Delta, sipas një studimi të madh francez, në të cilin u përfshinë 22 milion persona.

“Njerëzit të cilët janë vaksinuar kundër Covid-19 kanë nëntë herë më pak gjasa të shtrohen në spital ose të vdesin nga sëmundja sesa ata që nuk janë vaksinuar,” tha Mahmoud Zoureik, një epidemiolog dhe drejtor i Epi-Phare. (Cnam) dhe Agjencia e Barnave (ANSM).

Këto të dhëna konfirmojnë rezultatet e sondazheve të tjera të botës reale të kryera në vende të tjera, të tilla si Izraeli, Britania dhe Shtetet e Bashkuara. Por studimi francez “është më i madhi i kryer ndonjëherë në botë”, sipas Zoureik.

Hulumtuesit në Epi-Phare krahasuan 1 1 milion persona të vaksinuar të moshës mbi 50 vjeç me 11 milion të pavaksinuar në të njëjtën grupmoshë në periudhën nga 27 dhjetor 2020 (kur filloi fushata e imunizimit kundër Covid-19 në Francë) deri në 20 korrik 2021, raporton abcnews.al

Pas ditës së 14 -të pas dozës së dytë të vaksinës, studiuesit vunë re “një ulje të rrezikut të shtrimit në spital me më shumë se 90%”. Për të kuptuar efektet e variantit delta të koronavirusit, studiuesit vlerësuan zvogëlimin e rrezikut të shtrimit në spital në periudhën pas 20 qershorit, kur Delta u përhap kudo në Francë, një muaj para përfundimit të studimit.

Përfundimet që ata arritën ishin të ngjashme me ato të periudhave të mëparshme: efektiviteti i vaksinave në parandalimin e shtrimit në spital ishte 84% tek njerëzit mbi 75 vjeç. Ky studim na tregon “të dhënat e para”, por “kjo periudhë është shumë e shkurtër për të vlerësuar efektet reale të vaksinës te varianti Delta”. “Studimi duhet të përfshijë edhe të dhënat e gushtit dhe shtatorit,” tha Zureik.

Epi-Phare studioi efikasitetin e vaksinave Pfizer / BioNTech, Moderna dhe AstraZeneca. “Kjo ulje është ekuivalente me rrezikun e vdekjes gjatë shtrimit në spital për shkak të Covid-19,” sipas Epi-Phare. Studimi përfshiu dy grupe nga dy popullata të ndryshme: grupi i parë përbëhej nga persona mbi moshën 75 vjeç, me një mostër prej 7.2 milion njerëz (50% të vaksinuar – 50% të pavaksinuar). Grupi i dytë përfshinte njerëz të moshës 50 deri në 74 vjeç, me një mostër prej 15.4 milion (50% të vaksinuar – 50% të pavaksinuar).

Fushata e imunizimit kundër Covid-19 në Francë filloi më 27 dhjetor 2020 për grupin e parë dhe më 19 shkurt 2021 për të dytin. Studimi analizoi këto dy popullata deri më 20 korrik. Për të krahasuar të dhënat, studiuesit krijuan çifte: secili person i vaksinuar ishte i lidhur me një person të pavaksinuar të së njëjtës moshë, të së njëjtës gjini që jetonte në të njëjtën zonë. Ata i analizuan këto çifte deri më 20 korrik dhe krahasuan normat e shtrimit në spital, raporton abcnews.al

Ky studim ka të bëjë vetëm me efikasitetin e vaksinave kundër rasteve të rënda të sëmundjes Covid-19 dhe nuk na lejon të vlerësojmë shkallën në të cilën ato frenojnë sëmundjet në përgjithësi ose transmetimin e sëmundjes. Studime të tjera në të gjithë botën kanë treguar se, në krahasim me llojet e tjera, Delta zvogëlon efektivitetin e vaksinave kundër sëmundjes.

Por shmangia e shtrimit në spital “është qëllimi kryesor i shëndetit publik,” tha Zureik. “Një epidemi pa sëmundje serioze nuk është një epidemi.”