Pas fluturimit përfundimtar të linjës ajrore italiane Alitalia, sot nisi nga funksionimi transportuesi i ri kombëtar italian Italia Trasporto Aereo (ITA). Fluturimi inaugurues i ITA-s u nis nga aeroporti Linate i Milanos në 06:13 për në Bari, i pari nga 191 fluturimet e planifikuara për ditën e parë të linjës ajrore.

ITA është në të vërtetë pasardhësi i Alitalia dhe do të përdorë avionët dhe personelin e saj, megjithëse qeveria italiane dhe ekzekutivi i Bashkimit Evropian shpresojnë se do të bëjë një ndarje të pastër me të kaluarën e trazuar financiare të Alitalia-s. Alitalia nuk kishte nxjerrë fitime vjetore që nga viti 2002 dhe përpjekjet e shumta për ta rimëkëmbur dështuan, përfshirë përpjekjet për të gjetur blerës privatë.

ITA fillon operacionet me 52 avionë dhe 2 950 punonjës, një ulje masive nga stafi i Alitalia-s prej rreth 10 000 personash.