Zbulohet një molekulë që shkon direkt në tru për të shuar simptomat e sëmundjes së Parkinsonit, sipas studiuesve të Universitetit Shtetëror të Milanos.

Parkinsoni është një sëmundje progresive neurodegjenerative që çon në një rënie të vazhdueshme të kontrollit motorik dhe cilësisë së jetës.

Pothuajse 10 milionë persona vuajnë nga kjo sëmundje dhe do të ketë 40 milionë të tjerë në 2040 si rezultat i rritjes progresive të jetëgjatësisë.

Deri më sot, nuk ka ilaçe me të vërtetë efektive, sepse molekulat e mundshme të dobishme nuk janë në gjendje të kapërcejnë pengesën e trurit në gjak që ndan trurin nga qarkullimi i gjakut.

Duke filluar nga informacioni i marrë në pothuajse 50 vjet aktivitet kërkimor në fushën e sistemit nervor qendror, ekipi i universitetit ka hartuar një molekulë, përkatësisht një oligosakarid të quajtur OligoGM1, e cila imiton disa përbërës të membranave të neuroneve.

Injektuar në gjitarë, OligoGM1 u zbulua se ishte në gjendje të kapërcente barrierën e trurit në gjak.

Administruar te minjtë me Parkinson, kjo çoi në një rikuperim të shpejtë të funksioneve motorike dhe biologjike.

Qëllimi i studiuesve është të kryejnë të gjithë rrugën e eksperimentimit deri në provat klinike mbi njerëzit, me shpresën se oligosakaridet mund të bëhen një ilaç i dobishëm për pacientët.