Duke filluar nga nesër qytetarët europianë do të duhet të tregojnë një dokument për të kaluar kufijtë dhe kjo do të jetë pasaporta e re shëndetësore, tashmë thelbësore për të udhëtuar në 33 vende të Kontinentit të Vjetër. I disponueshëm në format letre dhe digjital, ky dokument i çmuar merr formën e një kodi QR që mund të verifikohet nga kompanitë e transportit (aeroplan, tren, anije) dhe policia.

Kjo certifikatë përfshin të dhëna identifikuese (emrin, datën e lindjes) dhe veçanërisht informacionin në lidhje me vaksinimin (lloji i vaksinës, numri i dozave të marra, data e injektimit) ose depistimin (data dhe lloji i testit, rezultati negativ ose pozitiv). Nëse dokumenti do të jetë i njëjtë në 27 vendet anëtare të Bashkimit Europian dhe gjashtë vende të tjera fqinje (Andorra, Islanda, Lihtenshtajni, Monako, Norvegjia, Zvicra), rregullat e hyrjes dhe daljes ndryshojnë në varësi të destinacionit.

Kështu, për të hyrë në Francë nga një vend europian, duhet aktualisht të justifikohet një skemë vaksinale e plotë (dy javë pas injektimit të fundit ose katër për vaksinën Janssen), ose një test negativ PCR ose test antigjenik negativ më pak se 72 orë. Kjo ndonjëherë zvogëlohet në 48 orë në vendet e tjera, ku një test pozitiv i kohëve të fundit (shpesh më pak se 6 muaj) mund të pranohet gjithashtu si provë e rimëkëmbjes nga infeksioni.

Në Francë, një pasaportë shëndetësore kombëtare është e disponueshme që prej 9 qershorit, autoritetet këshillojnë përdorimin e versionit të ri në formatin europian, që do të mundësojë gjithashtu hyrjen në ngjarjet sportive dhe kulturore me më shumë se 1 000 persona. Përdoruesit e aplikacionit TousAntiCovid (shkarkuar nga 21 milionë francezë) që kanë marrë tashmë një kod QR nuk kanë asgjë për të bërë, sepse kjo do të përditësohet automatikisht.