Nga Stuart Lau, Cristina Gallardo dhe Annabelle Dickson/ Boris Johnson dëshiron më shumë marrëveshje biznesi me Kinën, por ai po dërgon gjithashtu Marinën Mbretërore në ujërat që Pekini i konsideron si oborrin e shtëpisë së vet. Ky ishte mesazhi divergjent nga Kryeministri britanik ndërsa zbuloi atë që u vlerësua si rishikimi më i madh pas L uftës së Ftohtë të politikës së jashtme dhe të mbrojtjes të vendit, e cila paraqet superfuqinë aziatike si “k ërcënimin më të madh të bazuar në shtet për sigurinë ekonomike të Mbretërisë së Bashkuar”. Krahas këtij emërtimi skifter, sidoqoftë, Johnson hodhi poshtë thirrjet për një L uftë të Ftohtë me Kinën. Ai u zotua për bashkëpunim më të madh për ndryshimin e klimës dhe lidhje “më të forta” ekonomike me ekonominë e dytë më të madhe në botë, duke reflektuar realpolitikën globale të trajtimit të një shteti që do të jetë në një pozicion gjithnjë e më të fuqishëm për të diktuar kushtet në vitet e ardhshme.

Johnson tha në Parlament se “Ata që bëjnë thirrje për një L uftë të re të Ftohtë ndaj Kinës, ose që ne të s ekuestrojmë ekonominë tonë tërësisht nga Kina, e cila duket të jetë politika e re e opozitës… mendoj se gabohen”. Gjatë dy viteve të fundit, mbështetësit kryesorë konservatorë kanë k ritikuar Kinën për s hkeljet e të drejtave të njeriut në Hong Kong dhe Xinjiang; d ominimin në sektorin e teknologjisë; dhe s piunazhin e pretenduar përmes shkëmbimeve kulturore dhe akademike. Tobias Ellwood, kryetari konservator i komitetit të mbrojtjes, nuk bëri asnjë përpjekje për të fshehur z hgënjimin e tij. Ai tha se kishte shpresuar për një Missouri moment – një referencë për fjalimin e “perdes së hekurt” të Winston Churchill, në të cilin ai d ënoi politikat e Bashkimit Sovjetik në Evropë – ku qeveria më në fund do të “d ënonte” Kinën, transmeton lexo.com.al.

Julian Lewis, një deputet tjetër i Tory, i cili kryeson komitetin e inteligjencës dhe të sigurisë, tha se nëse Mbretëria e Bashkuar do të kërkonte më shumë investime kineze në Mbretërinë e Bashkuar, kjo do të tregonte se “n aiviteti kapës i viteve Cameron/Osborne vazhdon ende në disa departamente të shtetit”- një referencë ndaj përpjekjeve të ish kryeministrit dhe dyshes për të nxitur një “epokë të artë” të marrëdhënieve sino-britanike. Duke përcaktuar Rusinë si “k ërcënimin më të mprehtë të drejtpërdrejtë”, Mbretëria e Bashkuar u largua gjithashtu nga administrata e Biden, e cila e ka quajtur Kinën “k onkurrencën e vetme potencialisht të aftë për të kombinuar fuqinë e saj ekonomike, diplomatike, u shtarake dhe teknologjike për të ngritur një s fidë të qëndrueshme ndaj një sistemi ndërkombëtar të qëndrueshëm dhe të hapur”.

Skifterët ndaj Kinës

Dokumenti, i titulluar “Global Britain in a Competitive Age: the Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy”, tingëlloi një notë më e kujdesshme për Pekinin sesa thënia e Johnson se rritja e vendosmërisë ndërkombëtare të Kinës “ka të ngjarë të jetë faktori më i rëndësishëm gjeopolitik i viteve 2020”. “Ekonomitë e hapura tregtare, si Mbretëria e Bashkuar do të duhet të angazhohen me Kinën dhe të qëndrojnë të hapura ndaj tregtisë dhe investimeve kineze, por ato duhet të mbrojnë gjithashtu veten nga praktikat që kanë një efekt të kundërt në prosperitetin dhe sigurinë”, lexohet në dokument si dhe që “Kina dhe Britania e Madhe do të përfitojnë të dyja nga tregtia dhe investimet dypalëshe, por Kina paraqet gjithashtu k ërcënimin më të madh të bazuar në shtet për sigurinë ekonomike të MB”, transmeton lexo.com.al.

Ndërsa nuk ka “asnjë diskutim” nëse Kina do të paraqesë një “s fidë të madhe” për Britaninë e Madhe, raporti thotë se ka nevojë për të punuar me Pekinin “atje ku kjo është në përputhje me vlerat dhe interesat tona”. Dokumenti theksoi gjithashtu nevojën që Britania të ndërtojë “një marrëdhënie ekonomike më të fortë dhe pozitive” me Kinën dhe të adresojë së bashku ndryshimet klimatike. Yu Jie, një ekspert i Kinës në Chatham House, një think tank me bazë në Londër tha se “Unë mendoj se Britania e Madhe është shumë e matur, duke marrë parasysh p resionin nga mbështetësit e Tory. Tani, gjëja kryesore këtu është sesa Kina do ta marrë këtë seriozisht? Unë nuk mendoj kështu. Përse do ta merrte Kina shumë seriozisht Britaninë e Madhe në ditët e sotme, duke pasur parasysh që Britania e Madhe ka ndryshuar qëndrimin e saj ndaj Kinës shumë, shumë, shumë herë?”.

Teatri i Indo-Paqësorit

Nëse raporti tingëllon disi ambivalent për Kinën, qasja e tij ndaj teatrit gjeostrategjik të Indo-Paqësorit nuk është asgjë tjetër. Ai thotë se “Ruajtja e lirisë së lundrimit në Indo-Paqësor është thelbësore për interesat kombëtare të MB. Ne punojmë tashmë ngushtë me partnerët rajonalë dhe do të bëjmë më shumë përmes angazhimit të vazhdueshëm nga forcat tona të a rmatosura dhe ndërtimin më të gjerë të kapaciteteve të sigurisë”. Sipas rishikimit, Britania e Madhe synon të jetë “partneri evropian me praninë më të gjerë dhe më të integruar në Indo-Paqësor”. Një raport i komandës së mbrojtjes që do të botohet në 22 mars do të përcaktojë hapat e mëtejshëm për praninë e fuqisë së fortë të Britanisë së Madhe në Indo-Paqësor, mes thashethemeve që Britania mund të synojë të krijojë një bazë të përhershme detare në rajon. Uashingtoni është i s hqetësuar për të kundërshtuar rritjen e ndikimit kinez dhe pohimin u shtarak, duke përfshirë ndërtimin e ishujve artificialë në Detin e Kinës Jugore, dhe rishikimi i integruar nga Britania e Madhe është një ndihmë në këtë drejtim, transmeton lexo.com.al.

Një diplomat me njohuri të përgatitjes së rishikimit tha se mesazhi “është i qartë për administratën e Biden se cilin vend evropian duhet të llogarisë kur bëhet fjalë për mbrojtjen dhe aftësinë e sigurisë në rajonin në të cilin SHBA sheh si prioritet”. Anëtarët kryesorë të kabinetit të Joe Biden, përfshirë Sekretarin e Shtetit Antony Blinken, bënë vizitat e para të administratës së re të SHBA në vendet kyçe të Indo-Paqësorit, përfshirë Indinë, Japoninë dhe Korenë e Jugut – një d emonstrim se sa lart është rajoni në axhendën e politikës së jashtme të Presidentit. Vetë Biden kryesoi takimin e parë të Quad javën e kaluar – së bashku me udhëheqësit e Japonisë, Indisë dhe Australisë – në një përpjekje për të kundërshtuar fuqinë në rritje të Pekinit në rajon.

Prirja e Mbretërisë së Bashkuar drejt Indo-Paqësorit nuk do të jetë një befasi për Kinën dhe nuk ka gjasa të çojë në h akmarrje ekonomike nga Pekini, sipas Veerle Nouwens, një studiues të Azi-Paqësorit në institutin RUSI. H akmarrja ose ngrirja në marrëdhëniet dypalëshe do të ishte më e mundshme, nëse Londra lëviz për të lëshuar s anksione kundër zyrtarëve kinezë për politikën e saj në Hong Kong ose përparon shumë në Detin e Kinës Jugore. Ajo tha se “Thirrja e Britanisë për të vazhduar të angazhohet me Kinën në çështjet globale, mbi tregtinë dhe investimet, do të mirëpritet [në Pekin]. Marrëdhënia bilaterale me Kinën është e rëndësishme kur bëhet fjalë për Britaninë e Madhe, por Kina do të kërkojë mënyra për të vazhduar të punojë me Britaninë e Madhe”./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.