Jair Bolsonaro ka shumë gjëra për të dhënë përgjigje.

Sérgio Olímpio Gomes, i njohur më mirë si Major Olímpio, ishte një polic i cili hyri në politikë 15 vjet më parë. Në 2018 ai menaxhoi fushatën në shtetin e São Paulo të Presidentit aktual të Brazilit, Jair Bolsonaro, dhe u zgjodh në Senatin kombëtar. Më 18 mars të këtij viti ai v diq nga Covid-19, në moshën 58 vjeçare. Ai është senatori i tretë aktiv që ka v dekur nga s ëmundja. Pothuajse 4% e Dhomës së sipërme të legjislativit është zh dukur nga pandemie. Kjo i ka sjellë klasës politike një t ronditje që po përjetojnë tani miliona brazilianë. Vendi po v uan një valë të dytë pandemike shumë më të k eqe se e para. Numri i të v dekurve të regjistruar, mesatarisht mbi 2,300 në ditë, është një e katërta e totalit të botës. Kjo pavarësisht nga fakti që Brazili ka më pak se 3% të njerëzve në botë.

Sipas një buletini të botuar më 23 mars nga Fiocruz, një institut kërkimor i sektorit publik, sistemi shëndetësor është në një gjendje “k olapsi” për pacientët me raste të rë nda të Covid-19. Në 25 nga 27 shtetet, më shumë se 80% e shtretërve të kujdesit intensiv janë të zëna. 18 shtete kanë mungesë të barnave të tilla si bll okues neuromuskularë, të përdorur kur pacientët vendosen në ventilator. Në gjashtë shtete furnizimet e oksigjenit janë rre zikshmërisht të ulëta, sipas Ministrisë së Shëndetësisë. Forumi Kombëtar i Guvernatorëve paralajmëron se mungesat k ërcënojnë të shkaktojnë “një k olaps brenda k olapsit”. Bahia, një shtet në veri-lindje të Brazilit, po përjeton “pr esion”, jo dë shtim të plotë, thotë sekretari i tij i shëndetësisë, Fábio Vilas-Boas. Por vetë kjo është mjaft e k eqe. Numri i pacientëve që kanë nevojë për oksigjen ka “s hpërthyer”. Disa spitale po trajtojnë pacientë me Covid-19 në dhomat e ur gjencës sepse njësitë e tyre të kujdesit intensiv (ICUS) janë plot, transmeton lexo.com.al.

Vala e dytë e Brazilit mendohet se është shkaktuar më së shumti nga një variant i koronavirusit origjinal, i quajtur p.1, i cili lindi ndoshta në qytetin Amazonian të Manaus. Më ngjitës sesa origjinali, dhe i aftë të ri-infek tojë njerëzit që tashmë kanë pasur Covid-19, p.1 ka al armuar jo vetëm Brazilin, por edhe pjesën tjetër të botës. Është zbuluar në 33 vende. Disa vaksina janë më pak efektive kundër p.1 sesa kundër varianteve të tjera kryesore të virusit në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara. Fqinjët e vendit po mbyllin dyert e tyre. Peruja dhe Kolumbia ndaluan fluturimet nga vendi. Vetëm dy nga dhjetë vendet kryesore të destinacioneve të Brazilit mbeten të hapura për ta. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, paralajmëroi se “Nëse Brazili nuk bëhet serioz, atëherë ai do të vazhdojë të ndikojë në të gjithë lagjen atje dhe më gjerë”.

Por serioziteti, si bll okuesit e muskujve, është në mungesë. Z. Bolsonaro ka promovuar kura sh arlatanësh, ka dalë kundër bll okimeve dhe është përpjekur të pengojë publikimin e të dhënave. Ai sapo i dha lamtumirën ministrit të tretë të shëndetësisë (një gjeneral i ushtrisë) që kur filloi pandemia. Vaksinat nuk janë për të, ka pohuar z. Bolsonaro. Qeveria e tij ishte e ngadaltë për t’i porositur ato, edhe pse prodhues të tillë si Pfizer dhe Janssen i kishin provuar ato në Brazil. Guvernatorët dhe kryetarët e bashkive të cilët zbatojnë bll okime, kanë ndjekur kryesisht udhëheqjen e Presidentit. Pas shtrëngimit në fillim të pandemisë shumica prej tyre i lehtësuan masat shpejt. Por edhe kur ekzistojnë k ufizime, retorika e z. Bolsonaro mund të pengojë zbatimin e tyre. Në lagjet e varfra të Bahia-s jeta ka vazhduar si normalisht, të paktën deri shumë vonë. Dr Vilas-Boas tha se “Ne nuk mund t’u im ponojmë atyre që jetojnë në favelas detyrimin për të qendruar brenda një shtëpie të vogël të nx ehtë”. Shteti nuk ka polici të mjaftueshme për të siguruar që baret të qëndrojnë të mbyllura, transmeton lexo.com.al.

Fakti që varianti si p.1 lindi në Manaus nuk është për t’u habitur, thotë Natalia Pasternak, një mikrobiologe që drejton Instituto Questão de Ciência, e cila mbron përdorimin e shkencës për të formuar politikën. Vala e parë e qytetit ishte aq e as hpër sa që disa menduan se kishte arritur imunitetin e tufës. Banorët vizituan plazhet buzë lumit me rastin e parë, duke i dhënë p.1 një aktivizim të shpejtë. Kur u largua nga pylli, pjesët e tjera të vendit e bënë atë po aq të mirëpritur. Megjithëse Brazili bën shumë pak për kontrollet e gjeneve për të ditur me siguri se sa është përhapur, studimet në shtetin e São Paulo identifikojnë variantin në 80-90% të rasteve. P.1 është e fr ikshme sepse mund të jetë edhe më ngjitëse se versionet e mëparshme dhe në gjendje të ri-infe ktojë njerëzit. Një studim sugjeroi që mund të jetë deri në dy herë më i transmetueshëm dhe mund të ri-inf ektojë 25-61% të njerëzve që kanë pasur Covid-19. P.2, një variant sh qetësues nga Rio de Janeiro, po përhapet gjithashtu.

Tr onditja e valës së dytë po ndryshon sjelljen e njerëzve. Guvernatorët dhe kryetarët e bashkive po sh trëngojnë tani k ufizimet dhe njerëzit po u binden atyre më shumë. Nga 22 marsi, në Bahia filloi një sht etrrethim natën në 18:00 në vend të 22:00. Qytetarët e saj kanë shkurtuar kohët e fundit në gjysmën distancën që udhëtojnë, sipas të dhënave të telefonave celularë. Kjo po ngadalëson përhapjen e Covid-19. Dr Vilas-Boas vlerëson se numri i rasteve aktive në Bahia ka rënë nga 21,000 në 17,000. Numri i pacientëve që presin shtretërit ra nga 513 në 12 mars në 280 dhjetë ditë më vonë. Këtë muaj qeveria federale ra dakord më në fund të blinte vaksinën e Pfizer dhe vaksinën me një d ozë nga Janssen. Ato do të plotësojnë vaksinat AstraZeneca dhe CoronaVac kineze tashmë të administruara. Brazili ka filluar gjithashtu prodhimin vendas. Fiocruz ka shpërndarë dozat e para shtëpiake të AstraZeneca; Instituti Butantan në São Paulo ka filluar të bëjë CoronaVac. Rreth 8% e të rriturve kanë marrë d ozën të parë. “Për herë të parë”, thotë znj. Pasternak, “unë shpresoj”. Më 23 mars, kur numri i v dekjeve ditore arriti një rekord në 3,158, z. Bolsonaro doli në televizion për t’u mburrur me progresin e vaksinimit të Brazilit. Megjithatë, për sa kohë që nevojitet distancimi social, Presidenti do të mbetet një k ërcënim për shëndetin e brazilianëve. Ai ka ngritur padi në Gjykatën e Lartë kundër tre shteteve, përfshirë Bahia, që kanë forcuar bll okimet. Veprimet e tij janë të k ëqija për Brazilin – dhe për botën./TheEconomist/Lexo.com.al/e.c.