S fiduesja e e kstremit të djathtë e Macron po ndërron marshet në sondazhet përpara zgjedhjeve presidenciale të vitit të ardhshëm.

Nga Pauline De Saint Remy dhe Nicholas Vinocur/ Marine Le Pen nuk ka qenë kurrë më afër marrjes së pushtetit në Francë sesa tani. Pavarësisht se ka mbajtur një profil disi të ulët muajt e fundit, udhëheqësja e partisë të e kstremit të djathtë Rassemblement National (Tubimi Kombëtar) ka arsye të jetë e sigurt. Sondazhet e hershme tregojnë se ajo jo vetëm që arrin një raund balotazhi kundër Presidentit Emmanuel Macron në 2022, por fiton një pjesë më të madhe të votave se kurrë më parë. I mplikimi – s hqetësimi për aleatët e Macron – është se votimi taktik i cili ka funksionuar gjithmonë për të mbajtur Le Pen jashtë zyrës më të lartë mund të mos jetë më i mjaftueshëm. Por ndërsa ajo i afrohet qëllimit, mbetet pyetja nëse ajo do të jetë në gjendje të ruajë vrullin e saj dhe të t hyejë p engesat që e kanë mbajtur deri më tani.

Të enjten, Le Pen do të p ërballet në TV me Ministrin e Brendshëm Gérald Darmanin. Performanca e saj do të shikohet nga afër, katër vjet pasi kandidati i atëhershëm Macron e s htypi atë në një duel televiziv që e d ëmtoi në pjesën e fundit të fushatës së 2017. Një zyrtar i lartë i zgjedhur i Rassemblement National i cili foli në kushte anonimiteti tha se “Rikthimi në debate me format të gjatë me pesha të r ënda është një mënyrë për të pastruar ajrin e debatit [të 2017]”, gjë që vetë Le Pen e pranoi në atë kohë se ishte një d ështim. “Ajo nuk e merr këtë me të lehta”. E pisodi e la të l ëkundur dhe pyetjet mbeten nëse liderja karizmatike e e kstremit të djathtë është rikuperuar plotësisht, transmeton lexo.com.al.

K riza e i nercisë

Në muajt e fundit, Le Pen ka l uftuar për të gjetur një zë. Me qeverinë franceze që zë pjesën më të madhe të hapësirës politike gjatë k rizës së koronavirusit, disa kanë vënë në dyshim nivelin e saj të energjisë në një parti që gjithmonë është mbështetur shumë në karizmën e liderit të saj. Zyrtari i Rassemblement National tha se “Marine është u shtar – kur ajo është e përfshirë, ajo është plotësisht e përfshirë. Thellë thellë, a është ajo plotësisht e ndezur? Kjo është një pyetje tjetër”. Pas gati një dekade në krye të partisë së saj, Le Pen mbetet udhëheqësja e saj e p adiskutueshme, por vetëm për shkak se asnjë personalitet tjetër nuk ka rezultuar mjaft i aftë ose ambicioz për të t hyer pretendimin e saj trashëgues në krye të detyrës.

Ajo është tërhequr nga k onkurrenca frontale politike që nga viti 2017, duke ia lënë një prej t ogerëve të saj të rinj për të udhëhequr fushatën e 2019 për Parlamentin Evropian, për të ruajtur më mirë kapitalin e saj për garën e madhe. Disa herë ajo ka marrë a kuza se është e s hpërqendruar, të tilla si kur ajo njoftoi kohët e fundit se kishte marrë një licencë për t’u mbarështuese macesh. Zyrtarët e partisë e kuptojnë se k riza e koronavirusit nuk i ka lejuar pikat e forta të saj, ndërsa k ufizimet e shëndetit publik i k ufizuan vizibilitetin. Një nga avantazhet e Le Pen është aftësia e saj për të bërë lidhje gjatë ndalesave të fushatave, duke kaluar orë të tëra duke u përzier me turmat në qytetet veriore të d ëshpëruara që janë bërë shtëpia e saj politike. Franck Allisio, një këshilltar i ngushtë i Le Pen dhe një këshilltar rajonal në rajonin e Marsejës tha se “F uqia e saj është se ajo është një yll. Ju mund të bëni një turne me Xavier Bertrand [politikan konservator] nëpër Francë dhe askujt nuk i intereson. Me të, ajo bën zhurmë”. Për pjesën më të madhe të vitit të ardhshëm, fushata nga afër dhe personale do të jetë e v ështirë, në mos e pamundur. Kështu që Le Pen nuk ka mundësi të anashkalojë paraqitjet e saj televizive, transmeton lexo.com.al.

Vrull i freskët

Pavarësisht nga v ështirësitë e saj, megjithatë, fati i Le Pen duket se po kthehet. Një sondazh i Ipsos javën e kaluar vendosi mbështetjen për lideren e e kstremit të djathtë me 26 për qind gjatë raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale 2022 – me ndryshime të vogla në varësi të formacionit – dhe përpara Macron në shumicën e skenarëve. Një sondazh i Harris Interactive nga një javë më parë dha rezultate të ngjashme. Kjo është pesë pikë përqindje përpara rezultatit të saj të raundit të parë gjatë zgjedhjeve 2017. Sondazhi i Ipsos e vendosi atë gjithashtu në 44 për qind kundrejt 56 për qind për Macron në raundin e dytë, krahasuar me 34 kundrejt 66 në 2017. Të dhënat e raundit të dytë të rrjedhura nga sondazhi i Harris Interactive që parashikojnë një h endek edhe më të vogël, 52 me 48, u bë temë diskutimi në Paris. (Harris Interactive nuk pranoi të komentonte mbi të dhënat e pabotuara).

Edhe nëse sondazhet shumë përpara zgjedhjeve do të trajtohen me mëdyshje, sondazhet thonë se bazat për Le Pen janë të forta. Rassemblement National ka “elektorat jashtëzakonisht të konsoliduar, të fortë dhe mjaft të qëndrueshëm me kalimin e kohës”, tha Jean-Daniel Lévy, drejtor i departamentit për politikë dhe opinion në Harris Interactive. Një valë s ulmesh t erroriste vitin e kaluar dhe debati pasues në lidhje me modelin e integrimit të Francës ka luajtur gjithashtu në favor të pikave të forta të Le Pen, pavarësisht se ajo ishte tejkaluar kryesisht dhe e lënë në hije nga Ministri ambicioz i Brendshëm i Macron. Darmanin, i dalë nga partia konservatore Les Républicains, udhëhoqi një g oditje të p aparë ndaj grupeve i slamike në dritën e p rerjes së k okës të një mësuesi në tetor. Ai bëri gjithashtu një valë me komente të a shpra mbi natyrën e d iskutueshme të s ekularizmit të Francës, të njohur si laïcité, transmeton lexo.com.al.

Macron ka bërë gjithashtu shumë mirë për këtë çështje, me një plan për të l uftuar r adikalizmin islamik, duke përfshirë një projekt-ligj që po debatohet në Parlament. Rezultati ka kontribuar në një ndjesi të ndenjjes rreth ofertës së tretë presidenciale të Le Pen. Duke b raktisur Frexit dhe disa pika nga toni n dezës që karakterizuan qëndrimet e mëparshme të partisë së saj, grupi i saj nuk u ofron më votuesve një “pikë unike të shitjes” duke e veçuar atë nga r ivalët e zakonshëm. Ajo e ka arritur qëllimin e saj për normalizimin e Rassemblement National – ndoshta me shumë sukses. Konservatori i Parlamentit Evropian i kthyer me Rassemblement National, Thierry Mariani, tha se “Tani ne jemi etiketuar si “populistë”, jo e djathta e kstreme, gjë që është më mirë. Kjo nuk po i tremb më njerëzit”. Duke sinjalizuar dëshirën për të ritrajtuar çështjen e migracionit, Le Pen tha javën e kaluar se ajo synonte të përqendrohej në të si përparësia kryesore nëse do të zgjidhej. Ajo i tha BFMTV se “Vendimi im i parë do të jetë mbajtja nën k ontroll e migracionit… duke marrë përsëri k ontrollin e kufijve tanë, të politikës sonë të vizave. Unë do të ndryshoj rregullat e shtetësisë [aktualisht bazuar në vendin e lindjes] në mënyrë që shtetësia franceze të jetë e trashëguar ose e merituar”.

Fronti republikan

Gjithsesi, Le Pen ka një kodër të f rikshme për tu ngjitur, nëse dëshiron të arrijë në pallatin presidencial të Élysée. Pavarësisht se erdhi e para në zgjedhjet evropiane, Rassemblement National kishte rezultate z hgënjyese në zgjedhjet lokale të Francës në 2020, duke d ështuar në k apjen e qyteteve kryesore përveç një. Gjashtë vjet më parë, përparimi i tyre në zgjedhjet komunale të vitit 2014 kishte shënuar një fitore të madhe për partinë dhe udhëheqësen e saj. Për të ndërtuar vrullin, Le Pen do të ketë nevojë për një paraqitje të f ortë në zgjedhjet rajonale, të planifikuara aktualisht për në qershor. Rassemblement National nuk ka arritur kurrë të rrë mbejë një presidencë rajonale, pavarësisht se u afrua në 2015 kur partia Socialiste u detyrua të tërhiqej nga disa gara për të parandaluar fitoret e e kstremit të djathtë, transmeton lexo.com.al.

Lëvizja, e njohur si Le Front Républicain (Fronti Republikan) në Francë, ka qëndruar midis Rassemblement National dhe zyrave më të larta në një vend ku shumë zgjedhje kërkojnë një raund të dytë votimi që lejon k undërshtarët e partisë të bashkojnë forcat për të mbajtur e kstremistët. E megjithatë, siç treguan zgjedhjet komunale të vitit 2014, manovra nuk është plotësisht e sigurt. Zyrtari i Rassemblement National tha se qëllimi është që “të fitojmë një rajon, idealisht”, me rajonin jugor të Marsejës si pretendentin më të lartë dhe “të marrim rezultate të afërta ose të barabarta me 2015”. Le Pen do të duhet të mbajë një vëzhgim të afërt të disa prej ish-aleatëve të saj, duke përfshirë mbesën e saj Marion Maréchal, e cila është vetëm në gjysmë-pension nga politika frontale. Zyrtari tha se “Marion d yshohet për përgatitjen e periudhës post Marine Le Pen, për një d ështim të Marine Le Pen. Kjo krijon një gjendje të përhershme të t ensionit. Çdo lëvizje e saj ndiqet nga Marine ose nga ndihmësit e saj më të ngushtë”./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.