Fusha a albanologjisë dhe studiuesit e kësaj dege, ka nxjerrë ndër dekada shumë emra të shquara me një kontribut të jashtëzakonshëm. Por, një ndër personazhet më të njohur që p agoi me jetën e tij për të vërtetën dhe dashurinë ndaj shqiptarëve, është kroati Milan Šufflay (Milan Shuflaj) i cili si sot më 1931 ndë rroi jetë pasi natën e kaluar ishte s ulmuar nga të rinj anëtarë të organizatës Young Yugoslavia, të cilët kishin marrë miratimin e autoriteteve p olicore dhe ishin porositur nga Beogradi. Por aq kohë sa Milan Šufflay shkroi, veprat e tij mbi popullin shqiptar dhe faktin që është autokton në trojet e veta, t ronditi qarqet serbo-sllave të cilat e k ërcënuan në disa raste albanologun, transmeton lexo.com.al.

Ajo që i dha s htysën finale v rasjes së tij konsiderohet vizita e tij 8-ditore në Shqipëri në janar të vitit 1931, rreth 1 muaj nga e kzekutimi. Kjo vizitë u konsiderua ka a rmiqtë e tij a nti-shqiptarë si pika që derdhi gotën e p ërplasjes të vërtetës me n acionalizmin f als serbo-sllav. Autorët e k rimit m akabër, g oditën Milan Šufflay me sende të f orta duke i t hyer k afkën dhe duke i s hkaktuar v dekjen e n gadaltë një ditë më vonë. Kjo ishte një h umbje t ragjike e një miku që ndali së e kspozuari të vërtetën historike dhe lajmi i v rasjes së tij u përhap në të gjithë median botërore të kohës, ndërsa shumë intelektualë dhe shkencëtarë reaguan gjithashtu. Fatke qësisht, albanologjia humbi një njëri të ndritur që la në mes disa vepra të rëndësishme, ndërsa sot institucionet tona nuk tregojnë respektin ekuivalent të s akrificës së tij s ublime. Vetëm para disa vitesh, ish Presidenti Alfred Moisiu e dekoroi atë pas v dekjes me Urdhrin “Naim Frashëri i Artë”, ndërsa Ambasada shqiptare në Zagreb ka themeluar Certifikatën e Meritës “Milan Shuflaj”, për të nderuar personalitete, institucione apo organizata që japin kontribut të spikatur për forcimin e miqësisë dhe marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve dhe popujve tanë./Lexo.com.al/e.c.