Shkencëtarët kanë vëzhguar akullnajat e poleve të Jugut dhe Veriut për disa vjet pasi çdo ndryshim në këtë pjesë të botës mund të ndikojë në të gjithë Tokën. Por tani ata thanë se do të ketë një hendek prej disa vitesh në aftësinë e tyre për të matur trashësinë e akullit, pasi dy satelitët kushtuar vëzhgimit të poleve do të vdesin para se të dërgojnë zëvendësimet.

Kjo mund t’i lërë shkencëtarët plotësisht të pavetëdijshëm për ndryshimet që ndodhin në të dy polet ndërsa klima nxehet. Studiuesit i shprehën shqetësimet e tyre në lidhje me situatën Komisionit Evropian (KE) dhe Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA).

Imazhet satelitore tregojnë efektet e një magjie të zgjatur të ngrohtë në Ishullin Eagle, në pjesën veriore të gadishullit Antarktik, thotë NASA.

Një letër që përfshinte problemet dhe zgjidhjet e mundshme iu dërgua zyrtarëve të KE dhe ESA këtë javë. Edhe pse NASA nuk është marrës i letrës, agjencia amerikane e hapësirës është vënë në dijeni të çështjeve që lidhen me jetëgjatësinë e misionit evropian CryoSat-2 (lansuar në prill 2010) dhe ICESat-2 amerikan (lansuar në shtator 2018).

Të dy satelitët mbajnë instrumente, të njohur si lartësues që matin formën dhe lartësinë e sipërfaqes së akullit në Arktik dhe Antarktik. Satelitët në 88 gradë në veri dhe në jug nga ekuatori, që do të thotë se ata mund të shohin të gjithë rajonin e Antarktikut dhe Arktikut, bllokojnë një rreth të vogël me diametër rreth 430 kilometra në vetë polet.

Kjo është ajo që i bën të dy satelitët unikë, pasi shumica e satelitëve të tjerë zakonisht nuk shkojnë mbi 83 gradë. Shkencëtarët janë të shqetësuar pasi të dy satelitët do të duhet të çaktivizohen shumë kohë para se të nisen çdo ndjekje dhe si pasojë, shkencëtarët nuk do të ishin në gjendje të aksesonin ndonjë të dhënë për polet.

Në letër, shkencëtarët vunë në dukje, se do të ketë një hendek midis 2 dhe 5 vjet për të përcjellë regjistrat afatgjatë të shtresës së akullit dhe akullit të detit, ndryshimin e trashësisë dhe oqeanografinë polare, e cila do të ulë aftësinë e tyre për të vlerësuar dhe përmirësuar parashikimet e modelit klimatik. ”

KE ka iniciuar altimetrin polar CRISTAL si një mision me përparësi të lartë së bashku me ESA. Por, sipas letrës, data më e hershme e nisjes për këtë mision është në tremujorin e fundit të vitit 2027. Kjo mund të vonojë gjithashtu pasi financimi i plotë për ta bërë këtë afat kohor nuk është ende në realitet.

Gati 600 shkencëtarë kanë nënshkruar letrën dhe pak më shumë se 10 për qind janë shkencëtarë amerikanë. Nënshkruesit e letrës dërguar KE dhe ESA përfshijnë shkencëtarët që kanë përdorur të dhënat e mbledhura nga CryoSat dhe ICESat, si dhe presidentin e Shoqatës Ndërkombëtare të Glaciologjisë dhe autorë kryesorë në Panelin Ndërqeveritar të KB për Ndryshimet Klimatike.

Shkencëtarët besojnë se kostoja e zhvillimit të lartësisë së radarit ajror mund të arrihet për rreth 5,982,000 dollarë, por dizajni i tij dhe procesi i mëtejshëm do të zgjasin dy vjet.