Pothuajse tre milion njerëz të prekshëm, përfshirë të sëmurët dhe të moshuarit, në Angli do të marrin pilula falas të vitaminës D si pjesë e përpjekjeve të vendit për të luftuar COVID-19 këtë dimër. Vitamina ndihmon në rregullimin e lëndëve ushqyese që janë të nevojshme për të mbajtur të shëndetshëm kockat, dhëmbët dhe muskujt. Ndërsa trupi krijon vitaminë D nga rrezet e diellit direkte në lëkurë kur është jashtë, shumë prej tyre kanë qenë në ambiente të mbyllura më shumë se zakonisht këtë vit për shkak të masave të koronavirusit.

Shëndeti Publik i Anglisë ka këshilluar që çdo dimër, të gjithë, veçanërisht të moshuarit, ata që nuk dalin jashtë dhe ata me lëkurë të errët, duhet të marrin një shtesë të vitaminës D që përmban 10 mikrogramë (400IU) çdo ditë midis tetorit dhe marsit. Njerëzit të cilët janë klinikisht jashtëzakonisht të prekshëm, si dhe ata në shtëpitë e kujdesit, do të kenë një furnizim katër mujor duke filluar në janar. Ndërsa ka pasur raporte rreth vitaminës D që zvogëlon rrezikun e koronavirusit, NHS e MB tha se aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme për të mbështetur marrjen e suplementit për të parandaluar ose trajtuar COVID-19.

Qeveria i ka kërkuar Institutit Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar për Shëndetin dhe Përsosmërinë e Kujdesit (NICE) dhe Shëndetin Publik Angli të rishikojnë provat ekzistuese mbi këtë temë – gjetjet e tyre do të publikohen në dhjetor. Qeveria këshilloi ata që janë në gjendje të blejnë dhe marrin suplemente të vitaminës D përpara janarit të fillojnë ta bëjnë këtë që tani. (Euronews)