A border police officer checks vehicles at the last toll gate entering Spain from France, following an order from the Spanish government to set up controls at its land borders over coronavirus, in La Jonquera, Spain March 17, 2020. REUTERS/Nacho Doce

Dy nga ekonomitë më të mëdha të Europës po rivendosin forma të bllokimit kombëtar, teksa kontinenti I vjetër përballet me një shtim dramatik të rasteve të koronavirusit dhe numrit të vdekjeve.

Nga e premtja,francezëve do tu lejohet nga shtëpia vetëm për punë ose arsye mjekësore. Presidenti Emmanuel Macron tha se vendi rrezikon të “mbytet nga një valë e dytë e sëmundjes që pa dyshim do të jetë më e vështirë se e para”. Vde kjet ditore nga Covid në Francë kanë mbërritur tashme nivelin më të lartë që nga muaji prill. Të mërkurën pati mbi 36.430 raste e 244 vdek je. Gjermania, sakaq, po vendos një bllokim më pak të ashpër kombëtar.

Masat që hyjnë në fuqi të hënën nuk janë aq të zgjeruara, por përfshijnë mbylljen e restoranteve, bareve, palestrave dhe teatrove, tha Kancelarja Angela Merkel. në gjermani, vdekjet brenda 24 orëve arritën në 89. Raste po shtohen kudo. Italia, epiqendra fillestare e pandemisë, ka vendosur tashmë masa të rrepta izoluese që do të jenë në fuqi për një muaj. Spanja në 25 tetor nisi ndalim qarkullimin pasi qeveria shpalli gjendjen e jashtëzakonshme. Republika e Irlandës po ashtu hyri në një izolim të dytë kombëtar i cili do të zgjasë 6 jave.