Europa përshpejton kurse SHBA-ja ngadalëson. Vaksina e koronavirusit e zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe AstraZeneca ndan dy kontinentet. Ndërsa nga njëra anë EMA (agjencia europiane e ilaçeve) është e gatshme të rifillojë ekzaminimin e vaksinës, Fda (agjencia amerikane) ka kërkuar informacion të mëtejshëm pas ndalimit përkohësisht të provave klinike në shtator kur te një prej vullnetarëve që kishin administruar vaksinën u zhvillua një sëmu ndje e rën dë neurologjike.

Ajo do të shqyrtojë të dhënat nga provat e mëparshme të vaksinave të ngjashme të zhvilluara nga të njëjtët shkencëtarë. Hetimi mund të ngadalësojë më tej zhvillimin e vaksinës të hartuar nga studiuesit e Universitetit të Oksfordit, një nga më të rëndësishmet në zhvillim. Administrata Trump ka premtuar 1.2 miliardë dollarë për të mbështetur zhvillimin e vaksinës AstraZeneca dhe për të garantuar 300 milionë doza për Shtetet e Bashkuara.

EMA drejt dritës jeshile

Agjencia Europiane e Barnave është gati të fillojë ekzaminimin e vaksinës të zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe AstraZeneca. Fillimi i procedurës mund të fillojë që këtë javë. Ky është një përshpejtim i papritur edhe nëse autoritetet britanike kishin rifilluar ekzaminimin e vaksinës më pak se një javë pas ndërprerjes së saj.

Testet kanë rinisur gjithashtu në Afrikën e Jugut, Brazil dhe Indi. Drejtori i sektorit të vaksinave të EMA, Marco Cavaleri, kishte deklaruar se drita jeshile për rinisjen e testeve do të vinte pas verës dhe se miratimi i parë i një vaksine mund të vinte deri në fund të vitit.

Në kushte normale, duhen disa muaj që autoritetet të rishikojnë barnat e paraqitura nga prodhuesit. Në raste urgjente, siç është pandemia, fillohet një procedurë e shpejtë për të përcaktuar nëse do të autorizohet përdorimi i ilaçit, në këtë rast vaksinës antiCovid.