“Thirrja ime publike është se nëse dëshiron konsensus hajde me një produkt me një model Evropian. Nëse nuk e pranojmë hajde ta çojmë tek ODHIRI. Jo me produkt origjinal ballkanik. Patjetër që nuk ka shumë kohë.” kështu është shprehur përfaqësuesi i Partisë Socialiste, Damian Gjiknuri pas përfundimit të mbledhjes së Këshillit Politik. Gjiknuri është shprehur më tej se opozita po përdor një taknikë bllokuese duke përdorur letrën e tyre për të marrë një mendim të OSBE/ODHIR.

“Të imponosh konsensus me modele jo europiane kjo është tallje me shqiptarët” ka shtuar më tej Gjiknuri.

Deklarata e plotë e Gjiknurit:

“Pas një mbledhje të gjatë me debate të gjitha palët dhe ishte edhe Murrizi, bëmë një propozim nisur nga ndryshimet kushtetuese që kanë ndodhur, që nuk nëmrojnë koalicionet, i propozuam që të sjellin një variant të koalicionit të BE me sistem proporcional me lista të hapura dhe më pas po nuk u pranua të nisemi tek ODHIRI. Kjo do çojë një krizë kushtetuese. Kjo është një taktikë imponuese se ose prano se me intereson ose nuk jap pëlqim. A flasim për familjen europiane u kemi thënë na e sillni një formulim. Por nuk ka. Asnjë nuk e ka gjetur. Të imponosh konsensus me modele jo europiane kjo është tallje me shqiptarët. Më tej thamë heqim këtë pikë dhe diskutojmë për pragun apo për modelin e hapjes së listave duke ruajtur disa parametra që të kalosh një prag votash. Kjo është qasja jonë”

“ Po i themi PD-së sillni një kufizim të koalicionit. Unë kam bërë një, a e cojmë propozimin tonë hajde e çojmë. Kodi ka rënë një pjesë se është ndryshuar. Keni qenë prezent, debati është bërë me 30 korrik. Ky ka qenë thelbi, hajdeni t’i rikthemi taktikës së bllokimit. Nuk mundet të bllokohet vazhdimisht. Do përpiqemi ta kalojmë në Kuvend. Le ta sjellin, ta bëjë dikush në televizion dhe ta gjejnë. Ne duhet të ecim para se koha është kritike. Duhet të kemi një ligj zgjedhor se rrezikojmë shumë. Na duhen dispozitat e munguara në Kodin Zgjedhor jemi shumë vonë.”

“Nëse taktika e bllokimit të jetë ajo që do BE…nuk e besoj. Dua të dëgjoj aktorët parlamentar dhe jashtë saj për të shikuar pragun apo mekanizëm për listën e hapur. Modeli ynë është që partitë të konkurojnë me ekip. Një votë për ekipin një votë për kandidatin. Ka zgjedhës që pëlqejnë ekipin dhe jo emra. Nëse zgjedhësit duan të korigjojnë ekipin atëherë duhet të ketë një numër votash. Ndryshe quhet kaos. Kjo është qasja jonë. Listat zgjedhore me ekip nuk janë të pakorigjueshme. Një forcë me 50 mijë vota, 70% zgjedhin ekipin dhe kështu 10 mijë vota që ndahen dhe një kandidat me 500 vota del më shumë se një tjetër në ekip. Jo. Si mendoni një drejtues partie do dali të thotë më voto vetëm mua? Elektorati ka favor balance. Koalicionet është gjë e zgjidhur. Mund të vendos emra të caktuar dhe të aleatëve. Por të mbajë një sistem që ka rënë Kushtetuta e Re e ndryshoj.”