Përpjekja në të gjithë botën për të krijuar një vaksinë për Covid-19 filloi në janar, menjëherë pasi shkencëtarët në Kinë postuan gjenomën e një virusi që shkakton një gjendje të vështirë shëndetësore. Zhvillimi i vaksinave zakonisht zgjat me vite dhe shpaloset hap pas hapi. Kandidatët për vaksina eksperimentale krijohen në laborator dhe testohen në kafshë përpara se të kalojnë në prova klinike njerëzore në mënyrë progresive. Këto hapa tani janë të mbivendosura në garën për të gjetur një vaksinë për një sëmundje globale që ka vrarë qindra mijëra njerëz. Testimi tek njerëzit filloi para se mbaronin studimet mbi kafshët. Ndërsa kompanitë fillojnë provat e vogla të fazës së parë që synojnë të përcaktojnë dozën e saktë, ata tashmë po planifikojnë provat e fazës se tretë që vlerësojnë nëse vaksinat janë efektive dhe të sigurta.

Asnjë hap nuk është duke u kapërcyer, ndërkohë politikanët mbarë në botë kanë premtuar se vaksinat do të dalin sa më shpejtë. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), e cila ka fjalën përfundimtare nëse një vaksinë është provuar e sigurt dhe efektive, shpjegon se një vaksinë për Covid-19, do të duhet të parandalojë sëmundjen ose të ulë simptomat në të paktën 50 për qind të atyre që e marrin atë. Për shembull efikasiteti i vaksinës së gripit varion nga 40 në 60 për qind.

Studiuesit vendosën që të zhvillojnë një vaksinë në një periudhë të shkurtër kohore, brenda 12 deri në 18 muaj, kështu ky do të ishte një rekord botëror. Për shembull vaksina e shytave si një ndër vaksinat më të shpejta që janë krijuar, ndërkohë është edhe vaksina e HIV për të cilën ka 36 vjet që punohet dhe ende vijon puna. Për vaksinat e Covid-19, po punohet shumë shpejt dhe qeveritë po marrin përsipër rrezikun financiar të krijimit të një vaksine që mund të mos funksionojë.

Teknologjitë e reja

Përparimet në shkencë dhe teknologji u kanë dhënë studiuesve mjete të reja për prova kundër koronavirusit.Shkencëtarët mund të dorëzojnë material gjenetik në qelizat e trupit, duke i shndërruar ato në fabrika vaksinash dhe duke kapërcyer hapa që marrin kohë të tilla si prodhimi i proteinave virale. Bërthama e koronavirusit SARS-CoV-2 është një rrip i vetëm i acidit ribonukleik (ARN) i rrethuar nga një guaskë proteine. Virusi njihet më së shumti për proteinat spike që dalin nga qendra e tij si një kurorë, të cilat nuk janë vetëm për zbukurim. Ato janë kritike që virusi të hyjë brenda qelizave dhe të kopjojë vetveten.

Vaksinat funksionojnë duke mësuar sistemin imunitar të bllokojnë viruset. Secila kategori e teknologjisë së vaksinave funksionon sipas këtij parimi themelor. Vaksinat synojnë të aktivizojnë qelizat T-ndihmëse të sistemit imunitar, të cilat janë përgjegjëse për zbulimin e pranisë së një virusi. Ata udhëzojnë qelizat B për të krijuar antitrupa që bllokojnë virusin, nga të qenët në gjendje të kopjojnë dhe qelizat vrasëse T për të shkatërruar qelizat e infektuara. Disa vaksina mund të aktivizojnë vetëm një pjesë të kësaj përgjigje imune. Këtu është një vështrim se si teknologjitë e ndryshme të vaksinave duke u zhvilluar në të gjithë botën do të krijonin në mënyrë ideale një përgjigje imune për të parandaluar SARS-CoV-2 tek njerëzit. Çdo vaksinë mund të ndryshojë disi në mënyrën se si funksionon, por secila në përgjithësi do të ndiqte këto hapa.

Vaksinat duke përdorur acid nukleik (ADN dhe ARN)

Vaksinat e ADN-së përmbajnë material gjenetik që mbart projektin për proteinën spike. Për të futur ADN-në në qeliza, studiuesit përdorin një impuls elektrik për të prishur membranën qelizore. Sapo të futet brenda, ADN-ja përdoret si model për të krijuar proteina spike. Këto vaksina kanë avantazhin e shpejtësisë, ato mund të projektohen dhe prodhohen shpejt. Por ato nuk janë miratuar kurrë për përdorim jashtë hulumtimeve mjekësore dhe ka të ngjarë të kërkojnë dy doza.

Vaksinat vektoriale virale

Disa vaksina përdorin një virus që është krijuar për të qenë i padëmshëm për të transportuar një gjen nga koronavirusi në qeliza. Gjeni kodon për një pjesë të veçantë të koronavirusit dhe sistemi imunitar mëson ta njohë atë. Vaksinat vektoriale virale mund të projektohen shpejt. Një shqetësim është që njerëzit mund të zhvillojnë imunitet ndaj vektorit viral, duke e bërë këtë qasje potencialisht më pak të dobishme nëse duhet të bëhen fotografi përforcuese.

Vaksinat e nën njësisë

Disa vaksina tradicionale funksionojnë duke shpërndarë proteina virale në qeliza. Teknologjitë për prodhimin e atyre fragmenteve të proteinave ndryshojnë, por kompanitë po përdorin qelizat e insekteve dhe majanë. Vaksina e hepatitit B mbështetet në një proteinë virale të krijuar nga majaja e krijuar gjenetikisht.

Në një qasje më të modës së vjetër, virusi dobësohet në mënyrë që të mos shkaktojë sëmundje, por gjithsesi shkakton mbrojtjen e sistemit imunitar. Vaksina për fruthin, shytat dhe rubeolën përdor këtë qasje. Vaksinat e virusit të inaktivuar përmbajnë virus të vde kur, të paaftë për të infektuar njerëzit, por përsëri janë në gjendje të udhëzojnë sistemin imunitar se si të krijojnë një reagim mbrojtës kundër një infeksioni. Vaksina e poliomelitit e shpikur nga Jonas Salk përdori këtë qasje dhe vaksinat e gripit përdorin këtë teknologji. Këto vaksina zakonisht marrin më shumë kohë për t’u prodhuar. Informacioni mbi platformën teknologjike që përdorej nuk ishte i disponueshëm për të gjitha vaksinat eksperimentale. Disa vaksina që testohen nuk synojnë specifikisht koronavirusin, por synojnë të rrisin mbrojtjen imune të trupit.