Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kohët e fundit freskoi udhëzimet e tij dhe njoftoi se ata që kanë mbijetuar COVID-19 mund të lëvizin me siguri dhe të shoqërohen me njerëz të tjerë për tre muaj, raportoi New York Times. Kjo është një shtesë e mrekullueshme në udhëzimet e agjencisë dhe njoftimi i parë që imuniteti ndaj virusit zgjat të paktën tre muaj. Në qershor, një studim tregoi se nivelet e antitrupave mund të binin në dy deri në tre muaj te njerëzit me një infeksion të konfirmuar që kishin simptoma të buta ose aspak. Sidoqoftë, antitrupat mund të jenë akoma të pranishëm në nivele të ulëta, duke përfshirë nën nivelin e zbulimit. Siç thuhet në artikull, udhëzimet e fundit të kësaj agjencie shkojnë pak më tej.

“Personat që u testuan pozitiv nuk duhet të karantinohen ose rivendosen në izolim deri në tre muaj nëse nuk shfaqin përsëri simptoma. Ata që relaksohen brenda tre muajve nga fillimi i parë i COVID-19 mund të duhet të provohen nëse nuk ka ndonjë shkak tjetër për simptomat e tyre.”

Viruse të tjerë koronare

Koronaviruse të tjerë, përfshirë ato që shkaktojnë SARS dhe MERS, kanë antitrupa për të cilët ekspertët besojnë se zgjasin për rreth një vit. Në ditët e para të përhapjes së virusit në SHBA, shkencëtarët shpresonin se antitrupat ndaj virusit të ri do të zgjasin të paktën për aq kohë.

Një studim i publikuar në maj zbuloi se njerëzit që ishin shëruar nga infeksioni mund të ktheheshin të punojnë të sigurt, por ende nuk ishte e qartë se sa kohë mund të mbroheshin. Mjekët kanë raportuar disa raste kur njerëzit u shfaqën të infektuar për herë të dytë pas shërimit nga një infeksion, por ekspertët thanë se ka më shumë të ngjarë të jetë një përsëritje e simptomave sesa infeksioni i parë.