Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer ka refuzuar një kërkesë të landit të Berlinit për të marrë 300 refugjatë të cenueshëm nga Greqia. Duke sqaruar vendimin e tij në një letër drejtuar Senatit të Berlinit, Seehofer tha se qeveria federale është autoriteti i vetëm përgjegjës për të garantuar bazën ligjore të zhvendosjeve të tilla. Për më tepër, Seehofer theksoi se marrëveshja e qeverisë për të marrë të sëmurë dhe fëmijë nga ishujt grekë ishte duke u zhvilluar tashmë përmes një skeme federale të zhvendosjes.

Sot, Gjermania priti 90 migrantë shtesë nga kampet në ishujt grekë të Egjeut. Sipas Ministrisë së Brendshme, 19 fëmijë në nevojë për trajtim mjekësor dhe tre adoleshentë me familjet e tyre thelbësore mbërritën në Berlin. Gjithsej 22 familje kishin nga dy deri në tetë anëtarë. Për mbrojtësit e programeve të tilla të zhvendosjes së refugjatëve brenda shtetit, “Landesaufnahmeprogramme”, kundërshtimi i Seehoferit është konfuz. Heinrich Bedford-Strohm, kryetar i Këshillit të Kishës Protestante në Gjermani, i tha transmetuesit gjerman ZDF se vendimi i Seehofer ishte i pakuptueshëm.

Kryetari i Bashkisë së Berlinit, Michael Müller, e quajti refuzimin nga Seehofer një “skandal politik”. Duke reaguar ndaj letrës së Seehofer, një zëdhënës i Senatit të Berlinit tha se Berlini mund të marrë më shumë se 150 vetë të alokuar nga qeveria federale. Kjo është arsyeja pse Berlini në qershor miratoi një dekret për të sjellë 300 refugjatë të cenueshëm nga Greqia në Gjermani deri në qershor 2021. Gjermania ishte në mesin e disa vendeve evropiane që u zotua në mars të marrë rreth 1.600 migrantë të cenueshëm nga kampe të mbipopulluara në Greqi. Gjithsej 928 migrantë do të zhvendosen në Gjermani.

Më shumë fëmijë dhe familje tashmë kanë mbërritur në vende të tjera, përfshirë Zvicrën, Suedinë dhe Luksemburgun. Sipas UNHCR, 31.700 migrantë mbeten në ishujt grekë, një e treta prej tyre të mitur. Rreth gjysma e migrantëve në ishuj janë nga Afganistani, ndërsa gati një e pesta janë sirianë. Në janar, një koalicion i dhjetëra komunave gjermane gjithashtu kërkoi që qeveria e kancelares Angela Merkel t’i lejojë ata të fillojnë menjëherë rivendosjen e migrantëve të shpëtuar në Detin Mesdhe.