epa08525392 World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a press conference organized by the Geneva Association of United Nations Correspondents (ACANU) amid the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus, at the WHO headquarters in Geneva, Switzerland, 03 July 2020. EPA/FABRICE COFFRINI

“Mënyra e vetme për të luftuar koronavirusin është të rrimë të bashkuar”. Këto kanë qenë fjalët e drejtorit të përgjithshëm të OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha në konferencën javore me vendet anëtare dy ditë pasi SHBA konfirmoi se do të largohet nga OKB-ja.

“E vetmja rrugë për të ndjekur është bashkimi”- insistoi ai, duke theksuar se “virusi lulëzon në ndarje, por pengohet kur jemi të bashkuar”. “Kërcënimi më i madh tani nuk është virusi, por mungesa e miqësisë dhe solidaritetit në një nivel global dhe kombëtar. Ne nuk mund ta mposhtim këtë pandemi në një botë të ndarë”, përsëriti drejtori i përgjithshëm i OBSH-së.

“Për vite të tëra, shumë prej nesh kanë paralajmëruar për rrezikun e një pandemie katastrofike të frymëmarrjes. Nuk kishte të bënte me ‘nëse’ por ‘kur’. Megjithatë bota nuk ishte e gatshme|- tha drejtori i OBSH-së.

Kujtojmë Organizata Botërore e Shëndetësisë, shumë e kritikuar për përgjigjen e saj ndaj pandemisë së COVID-19, njoftoi sot krijimin e një paneli ekspertësh të pavarur, mandati i të cilëve do të miratohet në konsultime me shtetet anëtare.