Kancelarja gjermane Angela Merkel u ka bërë thirrje qytetarëve që të mos e anashkalojnë problemin e ra cizmit në Gjermani teksa diskutojnë intensivisht për racizmin dhe brutalitetin e policisë në SHBA pas vd ekjes së afro-amerikanit George Floyd, transmeton Anadolu Agency (AA). “Kjo vr asje e George Floyd është shumë, shumë e tme rrshme. Ra cizmi është diçka e tmer rshme”, tha Merkel në një intervistë ekskluzive për transmetuesin publik ZDF.

“Ra cizmi ka qenë gjithmonë i pranishëm, por fatkeqësisht edhe ne e kemi atë. Së pari duhet të fshijmë para derës sonë”, theksoi ajo. Merkel u përmbajt nga kritikat e hapura ndaj presidentit amerikan Donald Trump mbi trajtimin e tij të protestave pas vra sjes së George Floyd, por shprehu shqetësim për polarizimin në rritje në shoqërinë amerikane dhe shprehu shpresë për pajtim. SHBA është përballur me protesta që nga java e kaluar kur një video u bë virale në të cilën shihej afro-amerikani Floyd duke u mbërthyer përtokë nga një polic i bardhë në Minneapolis teksa po arr estohej.

Oficeri i policisë i vuri gurin në qafë vik timës për gati nëntë minuta, përkundër përgjërimeve të përsëritura të Floyd duke thënë se nuk po mundej të merrte frymë. Një autopsi e pavarur të hënën tregoi se Floyd u vr a nga asfiksimi. Vd ekja e tij ka shkaktuar pro testa masive në gjithë SHBA-në dhe disa prej tyre janë shndërruar në dhu në dhe pla çkitje.