Një studim i ri thekson rreziqet e mundshme në pajisjet mbrojtëse personale (PPE) pas përdorimit nga punonjësit e kujdesit shëndetësor që janë në frontin e luftës kundër koronavirusit. Studiuesit kontaminuan tetë lloje të ndryshme pajisjesh mbrojtëse me virus, duke përfshirë dorezat e ekzaminimit mjekësor, dorezat kimike të përforcuara, maskat N-95 dhe N-100, mbulesat e bëra nga Tyvek (një tekstil i zakonshëm në veshjet PPE), plastike, etj. pambuku, dhe çelik inox.

Në kushtet eksperimentale, virusi potencialisht infektues ishte akoma i pranishëm – megjithëse në nivele jashtëzakonisht të ulta – pas 21 ditësh në mbrojtëset plastike, 14 ditë në sipërfaqet prej çeliku inoksi të veshjeve, 7 ditë në dorezat nitrile dhe 4 ditë në dorezat kimike rezistente. Por vetëm një orë pasi grimcat e virusit u aplikuan në pëlhurë 100% pambuku, sasia e virusit aktiv ishte ulur me 99.9%, dhe ishte plotësisht e padukshme në më pak se 24 orë.

“Këto rezultate kanë rëndësi të drejtpërdrejtë me praktikat e parandalimit të infeksionit, pastrimit dhe protokolleve të trajtimit të mbeturinave në mjediset e kujdesit shëndetësor”, thonë studiuesit. “Këto rezultate sugjerojnë që përdorimi i copave të pambukut në mjediset e kujdesit shëndetësor mund të paraqesë një rrezik më të ulët gjatë trajtimit për dekontaminimin dhe ripërdorimin e mëvonshëm.