Një mjek amerikan ka kryer një demonstrim duke u kollitur, kënduar dhe teshtitur në pllakëzat ekzaminuese të baktereve për të parë se çfarë rezulton nga një njeri që mbrohet nga maska dhe një tjetër që nuk e vendos atë. E ka bërë këtë me dhe pa maskë të vendosur në fytyrë dhe rezultatet janë të menjëhershme, të ndryshme dhe shumë domethënëse, pavarësisht se nuk bëhet fjalë për virusin SARS-CoV-2.

Ndërsa duket se në disa kontekste maskat mbrojtëse janë harruar dhe vendimi i Rajonit të Lombardisë për mbajtjen e detyrueshme edhe në ambientet publike skadon më 30 qershor, vjen një “demonstrim” shumë domethënës dhe shumë i efektshëm i fuqisë filtruese të maskave në mediat sociale nga Richard Davis, Drejtor i laboratorit të mikrobiologjisë klinike në Qendrën Mjekësore Providence Sacred Heart në Spokane, Uashington. Profesori studioi një eksperiment që më pas u bë viral në rrjet, shkruan Corriere Della Sera.

Këndo, kollitu, teshti!

“Çfarë ndodh nëse i bën këto me dhe pa maskë, shkroi Davis në Twitter. Nëse ti i bën këto veprime duke patur një maskë mbrojtëse piklat e frymëmarrjes nga goja dhe fyti bllokohen dhe kjo bën që ato të mos dalin nga goja. Ndërsa në demonstrimin e parë pa maskë, numri i lartë i baktereve të rëna mbi pllakëzën testuese tregon se kolonia e viruseve “mbyt” sipërfaqen. Një maskë i bllokon praktikisht të gjitha”.Demonstrimi tregohet në foton më poshtë. Natyrisht në këtë rast bëhet fjalë për baktere që janë zakonisht të pranishme në pikat e frymëmarrjes së njerëzve (të mëdha dhe të rënda) dhe nuk është virusi SARS-CoV-2, por mund të shihni se si një maskë kirurgjikale bllokon shumicën e pikave.

Demonstrimi i dytë shpjegon rëndësinë e mbajtjes së distancës fizike së bashku me efektivitetin e maskave. “Vendosa pllakat e kulturës bakteriale të hapura 2, 4 dhe 6 metra larg dhe u skuqa për rreth 15 sekonda. E përsërita eksperimentin pa maskë ”, shkruan mjeku. Distancat janë 60 cm, 120 dhe 180. Siç shihet nga numri i kolonive të baktereve, pikat e piklave më së shumti kanë zbritur në distanca nën 180 cm, por maska i ka bllokuar pothuajse të gjitha (shiko foton më poshtë).

Davis është gjithashtu i vetëdijshëm se nuk ka asgjë “shkencore” në demonstrimin e tij, por “kolonitë e baktereve normale që vijnë nga goja apo fyti im – shkruan ai – tregojnë dinamikën e përhapjes së piklave të mëdha të frymëmarrjes, si ato që mendojmë kryesisht të përhapura # COVID19 dhe si një maskë mund t’i bllokojë ato!”.

Maska për të gjithë! Përdorimi i maskave së bashku me distancimin shoqëror dhe larjen e duarve mbeten masa efektive kundër-infektimit dhe pa ndikim negativ, siç mund të ketë mbyllja e të gjithë sektorëve të prodhimit, aktiviteteve ose pezullimi i ceremonive martesore ndërmjet çifteve. Përtej asaj që vendosin urdhëresat, ato varen plotësisht nga ne dhe janë pjesë e këtij angazhimi që, ne si qytetarë, mund të vendosim kundër virusit. Ne e dimë që virusi “preferon” tubime dhe hapësira të mbyllura dhe të mbushura me njerëz. Le të vendosim atëherë në zbatim përdorimin e maskave bazuar në ato që kemi mësuar deri më tani dhe rrethanat që na lidhin me mungesën e tyre! /Shqiptarja.com