Kur bëhet fjalë për seksin, njerëzit kanë tendencë të falsifikojnë numrat. Madhësia e penisit rritet, numri i partnerëve gjatë jetës ndryshohet në më shumë ose më pak, dhe koha se sa zgjat një seancë seksi mund të ekzagjerohet.

Por kur bëhet fjalë për sa shpesh çiftet bëjnë seks, shkenca në të vërtetë ka një ide të saktë. Një i rrituri mesatarisht kryen marrëdhënie seksuale 54 herë në vit, ose rreth një herë në javë sipas një studimi të botuar në Archives of Sexual Behavior.

Një studim tjetër i publikuar në vitin 2015 lidhi shpeshtësinë e seksit me lumturinë. Studiuesit që shkruajnë në Shkencat Psikologjike zbuluan se çiftet që bëjnë seks të paktën një herë në javë janë më të lumtur me marrëdhëniet e tyre sesa ata që e bëjnë më rrallë.

Ky studim i dytë zbuloi gjithashtu se seksi një ose më shumë herë në javë nuk ndikon në mirëqenien e lidhjes suaj, mjafton që kur ju kryeni raporte të keni vërtetë dëshirë.

“Çiftet shpesh bëjnë gabimin dhe mendojnë se duhet të bëjnë seks edhe kur nuk kanë dëshirë, vetëm se kanë kaluar disa ditë”, thotë Raffi Bilek, një këshilltar i çifteve dhe drejtori i Qendrës së Terapisë në Baltimore. “E vërteta është se gjithçka që është e rehatshme për ju dhe partnerin tuaj është normalja juaj. Ju nuk duhet të bëni seks më shumë ose më pak nga sa dëshironi. “

Brian Jory, PhD, një profesor dhe drejtori i studimeve familjare në Berry College në Georgia, thotë për Health se e rëndësishme mbi të gjitha është cilësia e marrëdhënies. “Në pothuajse të gjitha marrëdhëniet afatgjata ndodh i ashtuquajturi fenomen “ngopje seksuale”, por dëshira mbetet sërish dhe kthehet në një element që e bashkon edhe më shumë çiftin. Çiftet nuk duhet të ndihen keq nëse jeta e tyre seksuale nuk është aq aktive sa në fillimet e tyre.”

Një studim i tretë flet për të tjera rezultate në lidhje me shpeshtësinë seksuale, duke i përcaktuar sipas moshës. Personat nën 30 vjeç bëjnë seks 112 herë në vit mesatarisht (mbi dy herë në javë), por ajo frekuencë bie në 86 herë në vit midis 30-39 vjeç, 69 herë në vit për ata të moshës 40-49 vjeç, dhe afërsisht 52 herë në vit për çifte në pesëdhjetë e më tepër, sipas hulumtimeve të bëra në Institutin Kinsey në Indiana.

“Për disa çifte, ngopja do të thotë rehati, siguri dhe parashikueshmëri,” thotë Jory. “Të tjerët e perceptojnë ngopjen si mërzitje, një zbutje ose një shenjë që ata janë të papajtueshëm dhe duhet të shpërthejnë.”

Fatkeqësisht, ju mund të përfundoni në një vend ku ju dhe partneri juaj nuk jeni dakord për atë që është e rehatshme për sa i përket frekuencës, thotë Bilek. “Ju nuk jeni të vetmit. Të flasësh për të, mbase me ndihmën e një këshilltari profesional, është një pjesë e rëndësishme e marrjes në të njëjtën faqe për këtë çështje. Duke e krahasuar veten me statistikat nuk është e saktë sepse qasje janë të ndryshme për individë të ndryshëm,” shton ai.

Dhe para se të mundoheni rreth disa javë për mundësi të humbura midis çarçafëve, mbani mend: Qëllimi i një marrëdhënie është lumturia, jo seksi. “Seksi është i rëndësishëm për aq sa e bën një çift të lumtur”, thotë Jory. “Dhe studiuesit do të pajtoheshin që lumturia në marrëdhënie të çon në seks më të mirë, jo anasjelltas.”

Kështu që nëse ju dhe partneri juaj nuk jeni në sinkronizim kur bëhet fjalë për sa shpesh ju kryeni marrëdhënie, linja e parë e vlerësimit dhe trajtimit është të përqendroheni në marrëdhëniet tuaja. Flisni për ato që po ndodhin, hapni për nevojat dhe fantazitë tuaja dhe mos gjykoni njëri-tjetrin. “Çiftet kanë nevojë për intimitet verbal dhe psikologjik përpara se të kenë intimitet seksual,” thotë Jory.