Epidemiologu i njohur suedez ka mbrojtur strategjinë e shpërthimit të koronavirusit të vendit të tij, pasi numri i viktimave kaloi 4,000 të hënën.Kritikët kanë akuzuar autoritetet suedeze për lojërat e fatit me jetën e qytetarëve duke mos vendosur masa të rrepta izolimi. Shkalla e vdekjes nga virusi ka qenë shumë më e lartë sesa në fqinjët nordikë të Suedisë, të cilët prezantuan bllokime të koronavirusit, por ende më të ulët se ato të vendeve si Spanja, Italia dhe Britania e Madhe.

Të hënën, Anders Tegnell, shefi epidemiolog i agjencisë së shëndetit publik të Suedisë, theksoi se numri i vdekjeve të vendeve duhet të krahasohet me kujdes dhe theksoi se jo të gjitha vdekjet e regjistruara në statistikat Covid-19 të vendit të tij do të ishin si rezultat i sëmundjes. Ai i tha AFP-së:

Në Suedi, kushdo që ka diagnozën e Covid-19 dhe vdes brenda 30 ditësh pas kësaj quhet një rast Covid-19, pavarësisht nga shkaku aktual i vdekjes. Dhe ne e dimë se në shumë vende të tjera ka mënyra të tjera të llogaritjes që përdoren.Bordi i Shëndetit dhe Mirëqenies së Suedisë insistoi që shtëpitë e pleqve të vendit funksiononin mirë, pavarësisht nga shpërthimi. Ajo vuri në dukje se 11,000 të moshuar në shtëpitë e pleqve vdiqën në janar-prill të këtij viti, krahasuar me 10,000 gjatë të njëjtës periudhë të një viti më parë.

Tegnell tha se situata e përgjithshme në Suedi ishte “duke u përmirësuar”, me një numër në rënie të njerëzve që pranohen në kujdesin intensiv, një rënie në numrin e rasteve që konfirmohen apo vdekje në shtëpitë e të moshuarëve, transmeton The Guardian.

Të Dielën Observer publikoi një intervistë me Annika Linde, paraardhëse e Tegnell, në të cilën ajo tha se besonte se autoritetet duhet të kishin vendosur kufizime më të ashpra në fazat e hershme të pandemisë. Ajo tha:Unë mendoj se kemi nevojë për më shumë kohë për gatishmëri. Nëse do të kishim mbyllur shumë herët … do të ishim në gjendje, gjatë asaj kohe, të siguroheshim që të kishim atë që ishte e nevojshme për të mbrojtur të prekurit./bota.al/