Pandemia e COVID-19 pritet të përkeqësojë dobësitë ekzistuese të eurozonës, paralajmëroi sot në një raport Banka Qendrore Europiane.

“Pandemia ka shkaktuar një nga kontraktimet më të mprehta ekonomike në historinë e fundit, por masat e gjera të politikës kanë shmangur një shkrirje financiare”, tha nënkryetari i BQE-së, Luis de Guindos.

“Sidoqoftë, pasojat e pandemisë në perspektivat e përfitimit të bankës dhe financat publike afatmesme do të duhet të adresohen, në mënyrë që sistemi ynë financiar të mund të vazhdojë të mbështesë rimëkëmbjen ekonomike”, shtoi ai.

Shumë vende kanë ndërprerë adresimin e borxheve të tyre për vite me radhë, ndërkohë që bankat po përpiqen të mbeten fitimprurëse dhe ndërkohë që Banka Qendrore Europiane mban normën e saj të rifinancimit me një normë të ulët dhe i ngarkon huadhënësit me norma negative interesi.