Një armë e re kundër COVID-19? Një shtresë anti-mikrobike do të jetë në gjendje të largojë koronavirusin nga sipërfaqet deri në 90 ditë në një aplikim të vetëm, sipas një studimi paraprak. Studiuesit e Universitetit të Arizonës, puna e të cilëve nuk është shqyrtuar akoma nga kolegët, zbuluan se përqindja e viruseve në sipërfaqet e veshura me këtë produkt u ul me 90% në 10 minuta dhe me 99 .9% në dy orë.

“Mendoj se është veçanërisht e rëndësishme për sipërfaqet që përdoren më gjerësisht si ato të metrove dhe autobusëve, sepse ju mund t’i dezinfektoni ato, por njerëzit e ardhshëm që vijnë t’i rikontaminojnë ato”, tha Charles Gerba, autori kryesor i studimit. Ekipi i Universitetit të Arizonës testoi një shtresë të krijuar specifikisht për të vepruar kundër viruseve të zhvilluara nga kompania Allied BioScience, e cila gjithashtu financoi studimin e tyre. Shkencëtari e quajti teknologjinë “një përparim të ri në kontrollin e infeksionit”.

“Kjo nuk zëvendëson pastrimin dhe dezinfektimin e rregullt”, theksoi Gerba, por kjo ju mbulon mes dezinfektimit dhe pastrimit. Substanca pa ngjyrë spërkatet mbi sipërfaqe dhe duhet të ripërdoret çdo tre ose katër muaj. Veshja denatyron proteinat e virusit dhe sulmon shtresën e saj mbrojtëse. Studiuesit kryen testet e tyre në koronavirusin njerëzor 229E, struktura dhe gjenetika e të cilit janë të ngjashme me ato të SARS-CoV-2, por që shkakton vetëm simptoma të buta të ftohjes së zakonshme dhe për këtë arsye është më i sigurt për t’u përdorur.

Teknologjia e të ashtuquajturave veshje vetëdezinfektuese ka ekzistuar për gati një dekadë dhe është përdorur më parë në spitale për të luftuar përhapjen e infeksioneve, duke përfshirë bakteret rezistente ndaj antibiotikëve. Artikulli i botuar në vitin 2019 nga studiuesit e Universitetit të Arizonës zbuloi se veshjet zvogëlojnë infeksionet e fituara nga spitali me 36%.