Organizata Botërore e Shëndetit thotë se procesi i testimit gjatë të cilit vullnetarët infektohen qëllimisht me Covid-19, mund të përshpejtojë zhvillimin e vaksinave.

OBSH ka nxjerrë udhëzime të reja se si kjo qasje mund të justifikohet nga pikëpamja etike, pavarësisht rreziqeve të mundshme për pjesëmarrësit.

Të ashtuquajturat provat e sfidave janë një qasje kryesore në zhvillimin e vaksinave dhe janë përdorur në kohën e malaries, tifoide dhe gripit, por ka trajtime të disponueshme për këto sëmundje nëse një vullnetar sëmuret rëndë, shkruan Top Channel. Megjithatë për Covid-19, një dozë e sigurt kundër virusit nuk është vendosur ende dhe nuk ka trajtime nëse gjërat shkojnë keq.

Sidoqoftë, shkencëtarët pranojnë gjithnjë e më shumë se gjykime të tilla duhet të merren parasysh dhe OBSH është organi i fundit që tregon mbështetje të kushtëzuar për idenë.

“Ka një lloj konsensusi në rritje mes atyre që e kanë menduar seriozisht një gjë të tillë”, thotë Nir Eyal, drejtori i Qendrës së Universitetit Rutgers për Bioetikën në Nivelin e Popullsisë në SHBA.

Perspektiva e infektimit të individëve të shëndetshëm me një patogjen potencialisht vdekjeprurës mund të tingëllojë kundër logjikës, por sipas Eyal rreziku i vdekjes nga Covid-19 për dikë tek të 20-tat është rreth një në 3,000. I ngjashëm me rrezikun e dhurimit të veshkave.

“Sapo ta mendoni, është çuditërisht më e lehtë të aprovohet sesa dërgimi i vullnetarëve si punëtorë mjekësorë me kohë të pjesshme dhe praktikat e tjera që ne kemi pranuar tashmë,” tha më pas ai.