Prof. Matteo Bassetti

Sot pas 7 të dielave radhazi në spital, unë mund t’i kushtohen familjes sime dhe të rishikoj disa të dhëna shkencore.

Midis të sotmes dhe të nesërmes, dorëshkrimet që përmbajnë të dhënat e mbledhura nga grupi im në COVID-19 do të dërgohen në revistat shkencore më prestigjioze ndërkombëtare.

Ne arritëm falë bashkëpunimit të jashtëzakonshëm të të gjithë kolegëve nga San Martino dhe Universiteti i Xhenova për të përgatitur 5 artikujt e parë për aspekte të ndryshme të infeksionit. Të dhëna mbi vdekshmërinë, shërimin, ndikimin e terapive të ndryshme antivirale dhe anti-inflamatore, seroprevalencën, etj.

Gjithashtu San Martino dhe Universiteti i Xhenovas do të kenë fjalën e tyre në nivelin italian dhe ndërkombëtar. Kështu që më në fund do të arsyetojmë në fakte dhe të dhëna dhe jo në fjalë dhe supozime.

Sidoqoftë, duke parë të dhënat e OBSH mund të vërej disa gjëra:

Vdekshmëria italiane për COVID-19 është më e lartë se i çdo vendi tjetër në botë, madje edhe i atyre ku njerëzit vdesin në rrugë pa kujdes shëndetësor. Bërja e disa llogaritjeve:

– Vdekshmëria Itali: 13.7%

– Vdekshmëria në Evropë: 9.1%

– Vdekshmëria në të gjithë botën pa përfshirë Italinë: 5.4%

Pse në Itali pothuajse vdesin 300% më shumë për COVID-19 sesa në Uganda, Kinë, Venezuela, Ukrainë apo Tajlandë?

Sepse sistemi ynë i kujdesit shëndetësor po funksionon më keq sesa në këto vende, apo sepse kemi gabuar të gjithë për të llogaritur vdekjet?

Në dy muajt e fundit, kushdo që vdiq në bazë të të dhënave të tamponit u quajt i vdekur automatikisht nga COVID-19.

Kjo nuk është mënyra se si përcaktohet shkaku i vdekjes, thjesht lexoni çdo model që ISTAT përdor për të vërtetuar vdekjet.

Për më tepër, vdekshmëria e raportuar sot është mbivlerësuar qartë sepse nuk merr parasysh rastet e COVID-19 përfshirë ato asimptomatike dhe ato që trajtohen në shtëpi.

Një artikull shkencor i botuar në Sëmundjet Infektive të Lancet nga Volmerre dhe Bommer thotë se në Itali kemi diagnostikuar vetëm 6.9% të të gjitha rasteve reale të COVID-19.
Prandaj, sipas këtyre kolegëve, në Itali do të kishte pak a shumë 3 milion raste sot.

A doni të përpiqemi të llogarisim saktë përqindjet e vdekshmërisë? Rezultati? 0.8%. Një përqindje shumë e ndryshme nga ajo që po lançohet për Italinë sot nëpër botë.

Pasqyrimi i fundit ka të bëjë me atë që OBSH tha në lidhje me imunitetin për COVID-19, duke pohuar pa ndonjë element shkencor që të kesh antitrupa nuk do të ishte në gjendje të shmangte një infeksion të ri SARS-coV 2.

Nuk jam dakord sepse deri më sot nuk më duket se ata që bënë infeksionin dhe zhvilluan IgG janë infektuar përsëri. Prandaj, organizatat më prestigjioze shkencore ndërkombëtare duhet të jenë të kujdesshëm në dërgimin e mesazheve të tilla të rëndësishme.