Mesa duket muaji maj do të jetë për të gjitha vendet e Europës muaji i kalimit në fazën 2 të pandemisë nga koronavirusi. Kryeministri italian Giuseppe Conte ka prezantuar gjatë një konference për shtyp lehtësimin e masave të izolimit dhe bllokimit dhe hyrjen në fazën 2 të pandemisë që do të fillojë pas 4 majit. Conte tha se në këtë fazë, sjellja e përgjegjshme e gjithësecilit është thelbësore ashtu si dhe ruajtja e distancës nga njëri njëri.

Disa aktivitete të kompanive të konsideruara strategjike do të nisin nga puna që nga dita e sotme. Më 4 maj, do rinisë aktivitetin tregtia me shumicë dhe pas datës 18 edhe ajo me pakicë. Plani i qeverisë është gjithashtu që duke filluar nga data 1 qershor të rihapen baret, restorantet, parukeritë, sallonet e bukurisë, berberët dhe qendrat e masazheve gjithmonë me masa të adoptuara. Ka gjithashtu edhe një plan për hapjen e sezonit të plazhit ne vendet bregdetare kurse shkollat do të mbeten të mbyllura deri në shtator. Muzetë dhe ekspozitat si dhe vendet e tjera kulturore në natyrë do te rihapen më 18 maj. Gjatë fazës 2 do të lejohet lëvizja brenda rajoneve por jo jashtë tyre. Do lejohen vizitat te të afermit por me maska dhe duke mbajtur distancën fizike.

Nuk do të lejohet organizimi i festave private për të rinjtë ose të rriturit. Do lejohet hyrja në parqe, vila dhe kopshte publike por duke respektuar masat, në të kundërt do të rimbyllen përsëri. Gjatë funeraleve do jetë e lejueshme pjesëmarrja e deri 15 personave me maska dhe e detyrueshme respektimi i distancës sociale. Do të lejohet gjithashtu stërvitja individuale për sportistët. Kryeministri Conte tha gjithashtu se qeveria dhe grupi i ekspertëve do të monitorojnë vazhdimisht situatën dhe nëse ndodh që kurba të nis të ngrihet do të ndërhyhet për të rikthyer masat.

Ai tha gjithashtu se secili italian tani është përballë një testi shumë të ashpër e të vështirë kurse në ditët e ardhshme qeverinë e pret një sfidë shumë më komplekse. Vendimi i vështirë i qeverisë italiane vjen në një kohë kur kurba e pandemisë nga koronavirusi po vazhdon të ulet, se po zvogëlohet numri i personave të prekur si dhe numri i viktimave