Tashmë e dimë që COVID-19 dëmton rrugët e frymëmarrjes duke shkatërruar mushkëritë.

Dr. Keith Mortman, Shefi i Kirurgjisë torakale, krijoi një ekzekutim virtual të mushkërive nga një pacient aktual që është duke u trajtuar në spital.

Mortman mendon se pamja brenda mushkërive të një pacienti me COVID-19 ka një mesazh të fuqishëm për publikun.

“Ky pacient është një zotëri në fund të viteve të 50-ta, i cili fillimisht kishte ethe dhe kollë si shumë njerëz të tjerë.

Simptomat e frymëmarrjes përparuan mjaft shpejt, deri në pikën kur ai duhej të intubohej dhe të vihej në ventilator”, tha ai.

Ai ka shpjeguar se pjesa blu është mushkëria normale, kurse pjesa e verdhë është mushkëri që shkatërrohet nga virusi.

“Është mjaft alarmante të shohësh sepse ndryshe nga pneumonia e shumëllojshme që mund të prekë vetëm një pjesë të vogël të mushkërive ose ndryshe nga gripi i zakonshëm, ajo që po shihni në këtë video është me të vërtetë dëmi i përhapur në mushkëri”, tha Dr.Mortman.

Modeli 3D u prodhua në partneritet me një kompani të quajtur Surgical Theater, duke përdorur skanimin CAT të pacientit me koronavirus.

Shpresa e Mortman është që teknologjia mund të ndihmojë profesionistët mjekësorë në linjat e para, por ai gjithashtu dëshiron që anëtarët e publikut t’i shohin vetë këto imazhe.

“Unë me të vërtetë dua që ata të jenë në gjendje ta shohin këtë dhe të kuptojnë vërtet dëmin që po i bëhet mushkërive, kjo është ashpërsia e sëmundjes. Ndoshta, tani të gjithë mbase mendojnë dy herë para se të bëjnë një festë shtëpiake ose të shkojnë jashtë në grupe të mëdha”, është shprehur ai.