Kompanitë në mbarë globin kanë gjetur një zgjidhje për të punuar në distancë. Nga Britania e Madhe në SH.B.A., nga Japonia në Korenë e Jugut, kanë ndërmarrë politika të detyrueshme nga puna në shtëpi pas përhapjes së Covid-19. Sipas The Guardian, tashmë është reale të supozosh se kalimi në ‘zyrën e shtëpisë’ do të bëhet normale për shumë prej nesh për një kohë, duke marrë parasysh njoftimin nga Organizata Botërore e Shëndetit se koronavirusi ka arritur zyrtarisht në statusin e “pandemisë”. Disa punonjës do të punojnë nga shtëpia për herë të parë, që do të thotë të kuptoni se si të qëndroni në detyrë në një mjedis të ri që mund të mos i huazohet produktivitetit. Por ka mënyra për të dhënë rezultate dhe për të shmangur ‘ tro nditjen’, nga vendosja e një hapësire të mirë pune në mënyrën se si të bisedoni me ekipin tuaj.

Krijoni komunikimin- Koronavirus ose jo, çelësi për të punuar nga shtëpia është komunikimi i qartë me shefin tuaj dhe të dini saktësisht se çfarë pritet nga ju. Shumica e njerëzve i kalojnë ditët e tyre në afërsi të shefit të tyre, që do të thotë se komunikimi është i lehtë. Por kjo është dritarja me punë në distancë dhe prishja e komunikimit është edhe më e mundshme nëse vendi juaj i punës nuk është mësuar të punojë në distancë. Menaxheri juaj mund të mos jetë mësuar të administrojë njerëzit në mënyrë virtuale, për shembull, ose ndërmarrja juaj mund të mos ketë një grup mjetesh të gatshme për punëtorët në distancë, siç është aplikacioni i bisedës Slack ose aplikacioni i konferencave të zmadhimit, sipas Brabara Larson, profesoreshë e universitetit të Bostonit. Por edhe për ata që janë mësuar me të, të punosh nga shtëpia mund të ndjehesh i pa strukturuar dhe i izo luar. Vitin e kaluar, një studim i 2.500 punonjësve nga shtëpia nga agjensia e zhvillimit të markës në internet Buffer zbuloi se vetmia ishte sfida e dytë më e raportuar, e përjetuar nga 19% e të anketuarve.

Vetmia mund t’i bëjë njerëzit të ndjehen më pak të motivuar dhe më pak produktivë. Kështu që kur komunikoni me shefin dhe ekipin tuaj nga shtëpia, ndihmon shumë dhe mund ta bëni me lidhje në kamera. Trajtojeni si një punë të vërtetë- Ekzistojnë gjithashtu disa këshilla, për shembull, vetëm se rrini në shtëpi me pizhame, nuk do të thotë që duhet ta bëni. “Bëj dush dhe vishu. Trajtojeni si një punë të vërtetë”, thotë Larson. Nëse nuk keni një zyrë në shtëpi, bëni sa më shumë që të keni mundësi për të krijuar një hapësirë ​ për punë.”Mosekzistenca e një hapësire të pajisur mirë për zyra në shtëpi kur njerëzit fillojnë punën nga distanca mund të shkaktojë një ulje të përkohshme të produktivitetit” , shpjegon Sutton. Ajo thotë se monitorët e dyfishtë dhe një tastierë dhe mousi pa tel e bëjnë atë më produktiv në shtëpi. Pra, në vend që të shtriheni në shtrat me një laptop, provoni diçka më të qëllimshme.

Fiksimi mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa zhvendosja e një makthi në një qoshe larg nga shpërqendrimet, duke zbritur kompjuterin tuaj dhe ulur në një karrige të drejtë, si në tryezën tuaj të zyrës.Ky shërben gjithashtu si një sinjal i rëndësishëm për ata që jetojnë me ju se ju jeni “në punë”. “Krijoni kufij brenda shtëpisë tuaj që anëtarët e familjes tuaj të kuptojnë: Kur dera është e mbyllur, pretendoni se nuk jam atje”, thotë Kristen Shockley, profesor i asociuar i psikologjisë në Universitetin e Xhorxhisë. Me një hapësirë ​​pune të përkushtuar ku mund të përqendroheni, bëhet më e lehtë të zhbllokoni përfitimet e punës në distancë. Në një studim të 7,000 punëtorëve vitin e kaluar nga FlexJobs, 65% thanë se ata janë më produktivë që punojnë nga shtëpia, duke përmendur përfitime si më pak ndërprerje nga kolegët, politikë minimale të zyrave dhe ulur stresin nga rrugëtimi. Në anketimin e Buffer, ankesa më e cituar ishte pamundësia për tu shkëputur pas punës.

Nëse nuk mund të bartni ose të lini një zyrë fizike që siguron kufij të qartë në ditën tuaj të punës, Shockley sugjeron “situata psikologjike” që mund t’ju ndihmojnë të vendosni mentalitetin e duhur: si një kafe 20-minutëshe në mëngjes dhe më pas ushtroni, pas punës për të hapur dhe mbyllur ditën. “Edhe nëse kujdesi për fëmijët është një çështje, është akoma e lehtë kur je në shtëpi të mendosh.Unë kam disa punë për të bërë, le ta bëjmë atë me të vërtetë të shpejtë”, mund të jetë një nga mendimet sipas ekspertëve.

“Koronavirusi po i shtyn të gjithë në këtë lloj ekstremi që të punojnë nga shtëpia,” thotë Nicholas Bloom, një profesor i ekonomisë në Universitetin Stanford në Kaliforni. Ai thotë se ekzistojnë dy lloje të punës nga shtëpia: punë afatshkurtër ose rastësore nga shtëpia, dhe punë e përhershme ose me kohë të plotë nga shtëpia. “Është njëlloj si të krahasosh ushtrimin e lehtë me stërvitjen në maratonë,” thotë ai. Izolimi i zgjatur gjithashtu mund të ndikojë potencialisht në moralin dhe produktivitetin.

Kjo është arsyeja pse Larson sugjeron që skuadrat të përpiqen të mbajnë një pamje të normalitetit dhe shoqërimit në mënyra jo konvencionale, si festa virtuale për pica ose orë të largëta të lumtura ku njerëzit thirren brenda dhe ndajnë një koktejl në Slack ose Skype. “Është një mënyrë e mirë për t’u lidhur, është diçka e çuditshme, por të gjithë ndihen të çuditshëm, kështu që është kënaqësi”, thotë Larson, duke përshkruar mentalitetin “ne jemi të gjithë në këtë bashkë”. “Festoni ditëlindje, lëvdoni publikun për qëllimet e arritura dhe projektet e përfunduara. Krijoni kohë për biseda të rastësishme dhe biseda”, thotë ajo.

“Mbani shpirtrat lart”Mos bëni gabim, këto janë kohë str esuese. Titujt negativë, shqetësimi i shumtë për të dashurit e moshuar ose të dashurit tuaj të rinj mund t’jua prishin ditën. Por, sa më shumë përpjekje të vendosni në komunikimin me kolegët, aq më shumë shans keni për të shmangur ndjenjat e izolimit, gjë që mund të çojë në depresion. “Në përgjithësi, një periudhë afatshkurtër për të thënë dy deri në katër javë duke punuar me kohë të plotë nga shtëpia, unë mendoj se do të ishte e dhimbshme ekonomikisht dhe personalisht, por e durueshme.
Një periudhë më e gjatë, të themi, dy ose tre muaj pune me kohë të plotë nga shtëpia mund të çojë në kosto serioze ekonomike dhe shëndetësore”, thotë Bloom. Ai pajtohet që zgjidhjet për këtë përfshijnë sa më shumë ndërveprim ballë për ballë në internet përmes thirrjeve video, kontrolle të rregullta menaxherësh, veçanërisht për ata punonjës që jetojnë vetëm dhe mund të ndjehen më të izoluar dhe takime të rregullta pa axhendë, për kafe apo pije.

Nëse jeni menaxher, ju takon të ofroni një komunikim të qartë dhe është gjithashtu e rëndësishme të mbani lart moralin. “Është e lehtë të stresohesh apo të dëshpërohesh këto ditë. Nëse jeni menaxher, pranoni se keni stres dhe vështirësi. Detyra juaj është të jeni një nxitës i tifozëve për ekipin”, thotë ai. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse njerëzit përfundojnë të punojnë nga shtëpia për më shumë se disa javë, që është një mundësi e veçantë. “Vendosni një normë të një lloji. Mbani shpirtrat e njerëzve lart”, shprehet Larson.