Në pesë pasdite Alessia Lai sapo “ka përfunduar së së drekuari”, pas orëve të gjata të kaluara në laborator e mbështjellë me “kostum mbrojtës”.Ajo është një nga studiueset e spitalit Luigi Sacco në Milano i cili izoloi koronavirusin “Italian”, atë që infektoi pacientët në zonën e kuqe të Lodigiano. “Në aspektin profesional është një sukses – shpjegon biologu – por tani ne po ecim përpara. Izolimi nuk mjafton, ka edhe kërkime të tjera për t’u bërë. Në kërkimin shkencor pothuajse asnjëherë nuk ka shterim ”. Pak a shumë si në karrierën kërkimore, të pasigurt dhe të varur nga prania (ose mungesa) e financimit.Lai, 40 vjeç, nga Parabiago (Milano) është një profesionist i lirë. “Unë fillova të punoja në Saço para tezës sime në 2004 – thotë ai – në 2005 u diplomova, pastaj vazhdova me doktoraturën të cilën e përfunduar në vitin 2009.”Në dhjetë vitet e kaluara ai ka qenë nën varësinë e granteve të ndryshme për kërkimet shkencore, “të cilat së bashku me bursat janë mënyra më e mirë për të vazhduar më tej”. Ishte drama e AIDS-it e viteve 1980 që e shtyu drejt biologjisë. Studimet e para për HIV, pastaj mbi hepatitin B, C dhe infeksione të tjera virale dhe bakteriale. Tani ai është duke u marrë me virusin kinez, nën drejtimin e Claudia Balotta dhe Gianguglielmo Zehender, profesorë të asociuar në Universitetin Shtetëror të Milanos dhe Massimo Galli, drejtor i sëmundjeve infektive.“Nëse pasiguritë e këtij profesioni më trembin? Kam dashur të jem studiues që nga shkolla e mesme – thotë Lai – karriera e universitetit nuk ka qenë kurrë e lehtë.Në moshën 40 vjeçare, shpresoj të jem në gjendje të vazhdoj pasionin e një jete “, pavarësisht lëkundjes së fondeve të kërkimit:”Ata vetëm na hedhin syrtë në raste urgjente “. Nëse ky lloj profesioni nuk do të udhëhiqej nga pasioni, do të ishte e vështirë për të që të punonte 13 orë në ditë, siç ka ndodhur që nga e premtja.“Unë kaloj më shumë kohë në laborator sesa në shtëpi.” Tani për tani, ajo duhet të lërë mënjanë hobit: palestrën, volejbollin e plazhit, zhytjet.Ai ndan përpjekjet me kolegët e tij të Annalisa Bergna, Arianna Gabrieli dhe me polakun Maciej Tarkoëski. Bergna është më e reja e grupit: 29 vjeç, nga Paderno Dugnano (Milano), e cila e sheh këtë sukses si pikënisje për punë intensive kërkimore dhe shpreson për një “mrekulli” për stabilizimin e karrierës së saj. Gabrieli, 35 vjeç, është me origjinë nga Galatina, Puglia. Për ta rruga është ende e gjatë: zhytur në kostum mbrojtës, maska ​​dhe në këto javë do të vazhdojnë të analizojmë Covid-19 për të kuptuar se si është e mundur ta mposhtin atë./corriere/