Teoria politike thotë se çdo qeveri bën lëvizje dhe vendime të mëdha në vitin e parë të mandatit të saj, në mënyrë që të mund të menaxhojë pasojat e saj eventuale deri në zgjedhjet e ardhshme. Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi po hyn në vitin e fundit të një mandati pesë-vjeçar të shënuar nga bisedimet e papërfunduara Prishtinë-Beograd në pak më shumë se një muaj. Nëse diçka ndodh në negociatat me Serbinë, do të ndodhë këtë vit. Nëse nuk ndodh këtë vit, kam frikë se do të humbasim dekada,” thotë Thaçi në një intervistë për BBC në gjuhën serbe.

Ndërsa negociatorët e tjerë thonë se nuk ka presion dhe nxitim, Thaçi sqaron se viti i fundit i mandatit të parë të presidentit Donald Trump është koha më e mirë për të arritur një marrëveshje në Ballkan. “Unë nuk mendoj se mund të marrim përsëri vëmendjen e Presidentit Trump, SHBA dhe ekipit të tij. Ky kthim i vëmendjes së SHBA në rajonin tonë është një dhuratë nga Zoti si për Kosovën ashtu edhe për Serbinë, ne duhet ta përdorim atë “. Presidenti i Kosovës mbështeti fuqimisht nënshkrimin e letrave me qëllim të fundit për të vendosur trafik ajror dhe hekurudhor midis Beogradit dhe Prishtinës, pjesë e një marrëveshje të iniciuar nga i Dërguari i presidentit të SHBA Richard Grenel.

Vetë Thaçi ishte pjesëmarrës në bisedimet e Brukselit me Presidentin serb Aleksandar Vuçiç, të udhëhequr nga thirrja e mëparshme e Komisionit Evropian, të cilët ende nuk kanë arritur një marrëveshje përfundimtare, por janë një numër marrëveshjesh, disa prej të cilave janë zbatuar. Përvoja e Hashim Thaçit në negociatat me Serbinë është llogaritur me dekada. Pothuajse nuk kishte tryezë bisedimesh për të cilën ai nuk ishte ulur që nga viti 1999.

“Asnjëherë nuk kemi qenë më pranë një marrëveshje sepse shumë procese të tjera kanë përfunduar. Kosova është e lirë dhe e pavarur, dhe Serbia e di për pavarësinë e Kosovës.” “Unë nuk kam asnjë marrëdhënie të veçantë, personale me Presidentin Vuçiç, ne jemi presidentët e shteteve të pavarura, të zgjedhur në një mënyrë të ligjshme, dhe unë promovoj pikëpamjet e vendit tim në çdo forum dhe para të gjithë zyrtarëve, përfshirë presidentin e Serbisë”. Ne kemi pasur dallime në të kaluarën, ato ekzistojnë edhe sot, por kjo nuk duhet të na ndalojë që dy presidentë të flasin për të ardhmen”, shprehet Thaçi.

Në të ardhmen, Thaçi beson se as Kosova dhe as Serbia nuk mund të mbështeten në anëtarësimin në Bashkimin Evropian pa një marrëveshje përfundimtare. “Nëse e humbim këtë mundësi, ne do të qajmë në portat e Brukselit,” tha ai. Thaçi në këtë intervistë ka folur edhe për Gjykatën Speciale. “Kosova ka përmbushur të gjitha detyrimet e saj ndaj Gjykatës Speciale, duke bashkëpunuar më shumë me drejtësinë ndërkombëtare se çdo vend në rajon”. “Ne po e bëjmë këtë për të mbajtur një partneritet me Uashingtonin dhe Brukselin “. Në të njëjtën kohë, Thaçi kërkon që puna e Gjykatës Speciale të mos politizohet”, përfundon presidenti i Kosovës.