Ndryshimet klimatike mund të zhdukin deri në gjysmën e gjithë jetës bimore dhe shtazore në Tokë deri në vitin 2070 nëse temperaturat vazhdojnë të rriten, paralajmëron studimi. Ekspertët nga Universiteti Arizona gjurmuan speciet në qindra vende dhe ndryshimet e temperaturës për të zbuluar se sa nxehtësi mund të toleronin. Kërcënimi më i madh nga ndryshimi i klimës janë ‘temperaturat maksimale’ që planeti mund të arrijë. Edhe nëse i përmbahemi Marrëveshjes së Parisit për të luftuar ndryshimin e klimës, ne akoma do të humbnim deri në 20% të bimëve dhe kafshëve deri në vitin 2070, thonë ekspertët.

Duke komentuar gjetjet, autori i studimit Dr John Wiens, në Universitetin e Arizonës, tha: ‘Nëse i përmbahemi Marrëveshjes së Parisit për të luftuar ndryshimin e klimës, mund të humbasim më pak se dy në çdo 10 specie bimore dhe shtazore në Tokë deri në vitin 2070, shkruan Daily Mail. “Por nëse njerëzit shkaktojnë rritje më të madhe të temperaturës, ne mund të humbim më shumë se një të tretën apo edhe gjysmën e të gjitha llojeve të kafshëve dhe bimëve, bazuar në rezultatet tona”.

Për të vlerësuar rreziqet e ardhshme të ndryshimit të klimës për jetën e egër, ekologjistët u kujdesën për zhdukjet lokale që tashmë kanë ndodhur. Kjo u bazua në studime të përsëritura të bimëve dhe kafshëve me kalimin e kohës. Ata analizuan të dhëna nga 538 specie dhe 581 zona në të gjithë botën, duke u përqëndruar në speciet bimore dhe shtazore që u anketuan të paktën 10 vjet larg në të njëjtat site. Ata mblodhën të dhënat e klimës nga koha e sondazhit më të hershëm në secilin vend dhe e krahasuan me studimin më të fundit, si dhe studimin e biodiversitetit.