E fundit në grumbullimin e gjatë të vezëve nga hulumtimet shkencore del nga Instituti i Kërkimit Shëndetësor të Popullit (PHRI) i Universitetit McMaster dhe Hamilton Science Science në Ontario, Kanada. Në studim u përfshinë rreth 177 mijë njerëz të përfshirë në një nga tre studimet afatgjata të kryera në 50 vende.

Studiuesit kishin një premisë të thjeshtë: Meqenëse i shohin vezët si “një burim të pasur të ushqyesve thelbësorë”, ata donin të kontrollonin se çfarë mund të thonë faktet mbi ndikimin e tyre në sëmundjet e parandalueshme, pasi ka prova kontradiktore se çfarë do të thotë kolesteroli për shëndetin e njeriut. Duke përdorur të dhëna nga studimet e PHRI të quajtur PURE, ONTARGET dhe TRANSCEND, studiuesit numëruan 12.701 vdekje dhe 13.658 sëmundje kardiovaskulare ‘ngjarje’, siç është sulmi në zemër.

Me ato të dhëna, studiuesit raportuan se nuk gjetën ndonjë lidhje “të rëndësishme” midis ngrënies së vezëve, mbledhjes së kolesterolit në gjak, vdekjeve të parakohshme ose ngjarjeve të mëdha të sëmundjeve kardiovaskulare. Kjo bëri që studiuesit të konkludojnë se, për shumicën e njerëzve, ngrënia e një veze në ditë nuk rrit rrezikun e tyre nga sëmundje kardiovaskulare ose vdekje, edhe nëse faktorët e tyre të rrezikut do të sugjeronin ndryshe. Studiuesit më tej konstatuan se nuk ka asnjë lidhje midis numrit të vezëve që një person ha dhe kolesterolit që përfundon në gjakun e tyre.

Gjatë 3 dekadave të kaluara, American Journal of Clinical Nutrition ka publikuar studime që tregojnë rezultate të ndryshme kur ekzaminojnë vezët dhe nivelin e kolesterolit të njerëzve, përfshirë kur yndyra dhe kolesteroli u bënë ziliqar dietik.
Për shembull, një studim i besueshëm i publikuar në revistën ushqyese në 1982 zbuloi se konsumi normal i vezëve nuk kishte asnjë efekt në nivelet e kolesterolit ose incidentet e sëmundjes koronare të zemrës, por shikonte vetëm 912 njerëz.

Kohët e fundit, në një studim duke supozuar se një vezë e vetme përmban 200 miligram kolesterol, studiuesit zbuluan se ngrënia e një veze shtesë çdo ditë mund të rrisë rrezikun e një personi nga sulmi në zemër me rreth 2%.